x

Meslek Liseleri Hakkında Genel Bilgiler

Meslek Liseleri Hakkında Genel Bilgiler

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavından itibaren 8.sınıf öğrencilerini lise seçimi için bir telaş kaplamaktadır. Hangi liseyi tercih etmeliyim, hangi lisenin taban puanına göre seçim yapmalıyım gibi sorular öğrencilerin sıkça aklından geçmektedir. Meslek Liseleri, Anadolu Liseleri, Düz Liseler(kaldırılarak Anadolu Liselerine çevrilmiştir), İmam Hatip Liseleri öğrencilerin seçim yapabileceği lise türlerindendir. Meslek liselerini değil de diğer lise türlerini bitirdiğinizde Ortaöğretim mezunu olarak ÖSYM sınavlarına başvuru yaparsınız. Meslek lisesi mezunu iseniz mesleğinize göre direkt olarak sınavsız 2 yıllık ön lisans bölümlerini tercih edebilirsiniz.

 

Sağlık Meslek Liseleri, Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri, Otelcilik Ve Turizm Meslek Liseleri, meslek lisesi bünyesinde olup eğilimlerinize ve yatkınlıklarınıza göre istediğiniz meslek liselerini seçebilirsiniz. Seçim olanağı da meslek lisesi avantajları içerisinde yer almaktadır. Meslek lisesinin avantajları bir hayli fazla olup liseyi bitirdikten sonra ‘’Teknisyen’’ unvanı ile iş bulabilme şansınız daha yüksektir. Mesleğiniz de kendinizi geliştirerek kariyer yapabilme durumunuzda söz konusudur.

 

Mezunların üniversitelerin meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçebilme hakkı bulunmaktadır. İşletmelerde çalışan meslek lisesi öğrencileri de eğitimleri boyunca asgari ücretin %30’undan az olmamak şartı ile ücret edinebilirler. Muayene veya tedavi masrafları eğitimleri boyunca Sosyal Sigortalar kurumunca karşılamakta olup hastalık, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sigorta edinirler.

 

Bazı bölümlerde okuyan Meslek Lisesi mezunları ise iş bulamamaktan yakınabilirler. Okudukları bölüme hitaben gerekli yatırımlar yapılmaz ise özel şirketler ve devlet tarafından böyle bir iş kolu açılamayacağı için işsizlik yaşayabilirler. Bu da meslek liseleri dezavantajı olarak nitelendirilebilir. Seçeceğiniz mesleğin iş kollarını iyice araştırarak ülke çapında istihdam edilme oranlarını takip etmeniz gerekmektedir.

 

Türkiye Ekonomisine can veren özel sektör de açılan işkolları, okuduğunuz program ile ilgili alımlar duyurmakta ise bu alımları takip etmekte ve gerekli başvuruları yapmanız gerekmektedir. Ayrıca meslek liselerinde verilen genel kültür derslerinin de yetersizliği bu programın yetersizliği hakkında bilgiler vermektedir. Meslek liselerinin genel kültür derslerine de yoğunluk vermesi sağlanarak bu dezavantaj, gerekli genel kültür derslerinin eklenmesi ile avantaja dönüştürülebilir

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım