x

MEB'den Yeni Müfredat

MEB'den Yeni Müfredat

 

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin gelişmesi ve şekillenmesi için son 10 yıl içerisinde önemli değişikliklere imza atmıştır. Bu değişiklikler kapsamında değiştirilen eğitim müfredatı ile öğrencilerin hangi alanlarda ve hangi sürelerde eğitim alması gerektiği belirlenmiştir.

 

Eğitim Sistemindeki Yenilikler

 

MEB'den Yeni Müfredat

 

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni müfredat taslağı için eğitim düzeyi gelişmiş olan ülkelerin eğitim sistemleri ve müfredatları analiz edilerek incelendi, eğitim alanında ulusal ve uluslararası anlamda üretilen akademik veriler taranarak analizleri gerçekleştirildi. Ulusal anlamda eğitmen olarak çalışmakta olan personellerin anketler aracılığı ile fikir ve görüşleri alındı. Tüm eğitim branşları için ayrı ayrı il zümre raporlarının talebi gerçekleştirildi ve tüm bu veriler bir arada derlenerek incelenmeye tabi tutuldu.

 

Uygulanacak olan yeni müfredat programı ile birlikte değerler ve sosyal davranış modelleri ile ilgili olarak uygulamalar daha kapsamlı bir şekilde çocuklara sunulacak. Milli, manevi ve evrensel olmak üzere tanımlanan davranış modelleri kapsamlı bir şekilde araştırıldıktan sonra eğitim sürecinde uygulanabilir bir modele dönüştürülmüştür.

 

Yeni Müfredatın İçeriği

 

Yeni Müfredat

 

Değerler eğitimi bu kapsamda verilen bütün eğitimin temel parçası olarak görüldüğü ve öğreticilerinde bu anlamda bütünleyici rol oynaması gerektiği yeni müfredat ile tanımlanmaktadır. Bu kapsamda da bu müfredatta sözel olarak davranış eğitiminden çok fiili olarak pratiğe dökülmesi sağlanmaktadır.

 

Henüz bu yönden taslak müfredat konumunda olan ve içeriğinde bolca davranış modelleri ve standardizasyonu içeren yeni müfredatın yürürlüğe girmesi ile birlikte öğreticiler de hizmet içi eğitim alarak bu konu ile ilgili olarak eğitimlere tabi tutulacaklar. Bu sayede de pratiği geliştiren eğitmenler, öğrenciler için de pratik uygulamaların geliştirilmesinde önemli rol oynayarak hayatın bir parçası olan bütünleşik bir eğitimi uygulayabilecekler.

 

MEB Müfredat

 

Bu müfredata göre öğrencilere kazandırılan değerlerin kalıcı olabilmesi için, içerik kısmı öğrencilerin sorgulama, araştırma, keşfetme, değerlendirme, ilişkilendirme gibi yönlerini kullanabilecekleri şekilde eğitim verilecek. Müfredatın bir hedefi de eğitim ortamları olan sınıflardır. Sınıflarda güvenilir, saygı ve sevgi ortamının kurulması için hem öğrenci hem öğretmen hem de okul iradesine büyük sorumluluklar düşmektedir. Ayrıca sınıfta elde edilen kazanımların, sınıf dışında da kullanılabilmesi için gerekli eğitimler verilecek.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım