x

MEB Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Değişiklikleri

Milli eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi  eğitime ilişkin uygulamaları açıklamak üzere illere yazı gönderdi. 

 

MEB, Resmi Gazetede Yayınlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim  Kurumları Yönetmeliği sonrası okul öncesi eğitimle ilgili olarak yapılan  değişiklikler konusunda açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. 

 

Yazıya göre, ana sınıflarında olduğu gibi anaokulu ve uygulama  sınıflarında da 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren, günde 50'şer  dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süreyle ikili eğilim yapılacak. 

 

Konuya ilişkin daha önce valiliklere gönderilen yazıda da çağ  nüfusundaki tüm çocukların bu eğitimden faydalanabilmesi için okulun bulunduğu  yerleşim yerindeki çağ nüfusu da dikkate alınarak ana sınıflarında olduğu gibi  anaokulları ve uygulama sınıflarında da öncelikli olarak ikili eğitim yapılması  istendi. 

 

Yönetmelikteki "Ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların  kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk  bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de  yapılabilir" hükmü, çağ nüfusundaki tüm çocukların okul öncesi eğitime  kazandırıldığı köy ve küçük yerleşim yerleri ile taşıma merkezi okullar  bünyesindeki ana sınıfları için uygulanabilecek. Anaokullarında normal eğitim  yapılamayacak. 

 

Normal eğitim yapan eğitim kurumları bünyesindeki ana sınıflarının  kayıt alanında olup, okul öncesi eğitime kaydı yapılmayan ve bir sonraki eğitim  öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak en az 10 çocuk bulunması halinde, bu  ana sınıflarında normal eğitim yapılamayacak. 

 

Eğitim etkinlikleri, Sabah ve öğleden sonra grupların açılmasına imkan  verecek biçimde sadece yarım gün süreyle yapılabilecek, aynı çocuk hem sabah hem  öğlen grubuna kaydedilemeyecek. Çocukların sabah veya öğleden sonraki gruplara  kaydedilmesi konusunda velilerin talepleri dikkate alınacak. Bir gruba fazla  talep olması durumunda, 1. dönem sabahçı olan grup 2. dönem öğleden sonra, öğleden sonraki gruplar ise sabahçı olarak eğitimlerine devam edecek. 

 

Tüm çocukların en az bir yıl okul öncesi eğitim almış olarak ilkokul  1. sınıfa başlamalarını sağlamaya yönelik; okulun kayıt bölgesinde bulunan ve bir  sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların eğitim  talebi karşılandıktan sonra daha küçük yaş grupları için grup açılabilecek. 

 

Okul öncesi eğitim kurumuna kayıt olmayan çocuklar tespit edilecek 

Okul öncesi çağ nüfusundaki çocukların, yerleşim yeri bazında yaş  grubuna göre listeleri e-okul sistemindeki Okul Öncesi Kaydı Olmayan Çocuk  İşlemleri raporlarından takip edilebilecek. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri,  bu raporlardan ilgili yerleşim yerindeki çocuk sayısı ile okul öncesi eğitim  kurumuna kayıtlı olmayan çocukları tespit edebilecek, tüm çocukların bu eğitim  hizmetlerinden faydalandırılmasından ve okulların tam kapasite ile eğitim  yapmalarını sağlamaya yönelik tedbirlerin alınmasından sorumlu olacak. İl veya  ilçe milli eğitim müdürlükleri özellikle normal eğitim yapmak isteyen ana  sınıfları, çocuk kulübü açmak isteyen okullar ve tam kapasiteyle hizmet vermeyen  okul öncesi eğitim kurumları ile ilgili işlemlerde bu raporları aktif olarak  kullanacak. 

 

Tam gün ücretleri dikkate alınmayacak 

Okul öncesi eğitim kurumlarında, ücret tespit komisyonları çocukların  beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim  materyalleri için alınacak ücrette sadece tavan ücreti belirleyecek. Okul  müdürlükleri tarafından okulun bulunduğu çevrenin sosyo ekonomik durumuna göre  sıfır ücret de belirlenebilecek. İl veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ücretin, çevrenin şartlarına uygun olup olmadığını denetleyecek. 

 

Yönetmeliğin yayınlanmasından önce ücret tespit komisyonlarınca  belirlenen tam gün ücretleri, okul öncesi eğitimde tam gün uygulaması  yapılamayacağından dikkate alınmayacak. 

 

Beslenme ihtiyacı evden temin edilen ücretsiz gruplar açılacak 

Özellikle maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okul öncesi  eğitim kurumlarına kayıt yaptıramayan velilerin çocuklarının da bu eğitimden  yararlandırılması için eğitim hizmeti dışında herhangi bir ek hizmet sunulmayan  okul veya gruplarda velilerden ücret talep edilmeyecek. Veliden alınan ücretle  okul tarafından kahvaltı verilen yarım günlük grupların yanı sıra beslenme  ihtiyacı evden temin edilen ücretsiz grupların da açılması yönünde tedbirler  alınacak. 

 

Okul öncesi eğitim kurumlarında personel ve fiziki imkanların yeterli  olması halinde çocuk kulüpleri açılabilecek, tam gün talepleri açılan kulüplerle  karşılanabilecek. Ancak bir çocuk kulübü açılabilmesi için, o okulun kayıt  alanındaki tüm çocukların yarım günlük eğitim talebinin karşılanmış olması  gerekecek. 

 

Okulun kayıt alanında, bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu  eğitime başlayacak okul öncesi eğitime kaydı yapılmayan, grup oluşturacak sayıda  çocuk bulunması halinde, söz konusu okuldaki derslikler kullanılacak şekilde  çocuk kulübü açılmasına onay verilmeyecek. 

 

Okulların kayıt alanındaki çocukların eğitim talebi karşılandıktan  sonra boş kalan derslikler kulüp için kullanılabilecek. Ayrıca mevcut derslikler  kullanılmadan, varsa okulun atölye, çok amaçlı salon ve diğer uygun fiziki  mekanlarında da kayıt alanındaki kayıtsız çocuklar dikkate alınmaksızın çocuk  kulübü açılabilecek. 

 

Bedeli kulüp ücretinden karşılanmak üzere sadece çocuk kulübü açılan  okullarda kulübe katılan çocuklar için öğle yemeği uygulaması yapılabilecek. 

 

Yerleşim yerinde tek anaokulu olması ve o yerleşim yerinde kreş ve  gündüz bakım evi gibi kurumların bulunmaması durumunda, çalışan annelerin  talebini karşılayabilmek için okullar bünyesinde yeteri kadar çocuk kulübü  açılması sağlanacak. 

 

İlkokula kayıtları bir yıl ertelenen veya okul öncesi eğitime  yönlendirilen çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtlarında öncelik tanınacak. 

 

Normal eğitim yapan ana sınıfları ile çocuk kulübü açılan okullar ve  tam kapasite ile hizmet vermeyen okul öncesi eğitim kurumlarının kayıt alanındaki  çağ nüfusunun okullaşma durumu Bakanlıkça da takip edilecek, mevzuata aykırı  uygulamalar ve ihmali olanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak. 

 

Okul öncesi eğitimde 4-5 yaş grubundaki okullaşma oranının yüzde 70'e  yükseltilebilmesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul yöneticileri  gereken hassasiyeti gösterecek. 

 

Beslenme, temizlik, muhasebe ve güvenlik hizmetleri mümkün olduğu  ölçüde okulun kendi imkanları ile karşılanacak. Beslenme hizmeti ile personel  çalıştırma işlemlerinin hizmet satın alınması yoluyla tedarik edilmesi yöntemi  ise zorunlu durumlarda tercih edilecek. 

Anahtar Kelimelerokul öncesi anaokulu
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım