x

Liseye Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Öneriler

Liseye Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Öneriler

 

Lise hayatı artık çocukluğun atıldığı ve kariyer hedeflerinin konduğu, planlı çalışmanın ve sorumluluklaırn hissedildiği eğitim öğretim hayatını kapsar. Ortaokul döneminden sonra lise eğitimini iyi tamamlamak isteyen öğrenciler için birçok öneri uzmanlar tarafından verilyor ve sosyal hayat ile ilgili olarakta bazı önerilerde bulunuyor. İşte bunlardan birkaçı:

 

İlgi duyduğunuz meslekler var mı? Önce araştırın ve erken başlayın

 

Liseye başlarken bir kariyer hedefiniz yoksa bile ilgi duyduğunuz ya da araştırmaktan zevk aldığınız meslekler mutlaka olacaktır. Bu meslekler hakkında araştırma yapmak ve bilgi toplamak çok önemlidir. Sadece kitaplar teorik bilgiler ile değil bu mesleği yapan kişilerle de görüşerek iş tecrübelerine çok daha kolay sahip olabilirsiniz. Böylece olmak istediğiniz mesleğin zorluklarını ya da avantajlarını çok daha rahat öğrenerek üniversite tercihlerinizde doğru seçim yapabilirsiniz.

Disiplin lise hayatında olması gereken en önemli şey

Çocukluk dönemlerinden çıkıp yavaş yavaş ergenliğe girilen lise yılları bazı öğrenciler için zor ve sıkıntılı geçebiliyor. Ergenlik sorunları, depresyon, bilinçsiz atılan adımlar, kötü alışkanlıklar ya da kötü arkadaş çevresi bu sıkıntıların tamamını oluşturabiliyor. Bu nedenle öncelikle sosyal hayatınızı düzene sokmalı ve kendinizi her konuda disiplin altına almalısınız. İş hayatınızı seçeceğiniz ve hedeflerinizin olduğu lise yıllarında doğru adımlar atarak ve disiplinli çalışarak başarıyı yakalayabilirsiniz.

İlk günlerde kendinize özenmeli ve dik başlılıktan uzak durmalısınız

Sadece kariyer hedefleri, disiplinli çalışma değil sosyal durumunuz ve kendinizle ilgili alacağınız fiziksel kararlar da okulun ilk günlerinde tüm lise yıllarınızı etkileyen cinsten olabilir. Bu nedenle bazı fiziksel durumlardan kaçınmalı ve kendinize özen göstermelisiniz. Ortaokul gibi bir dönemden çıktınız diye tamamen rahat kıyafetlerle ve saçla liseye başlamak ilk günden öğretmenler önünde sizin yanlış anlaşılmanıza sebep olabilir. Ayrıca arkadaş seçimlerinize dikkat etmeli, ilk gün arkadaş olduğunuz kişileri tüm lise hayatınız boyunca arkadaş olarak tutmak zorunda olacağınız hissine kapılmamalısınız. Eğer daha önce tanıdığınız arkadaşlarınızla aynı liseye başladıysanız o kişilerle ilk günlerde arkadaşlık etmek iyi olabilir.

 

Yabancı dilinizi mutlaka geliştirin

 

Üniversite yıllarına kalmadan ilk günden yabancı dilinizi geliştirmeli ve bu alandaki zor süreçleri bir an önce atlatmalısınız. En baştan yol almak sizi üniversite sınavı sırasında da zorlamayacaktır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım