x

Lise 10. Sınıfta Alan Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

10. Sınıfta Alan Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

 

Lisede meslek seçimi öncesinde en önemli dönüm noktalarından biri de alan seçimidir. Lisede seçtiğimiz alana göre meslek tercihimizi yapabildiğimiz için meslek tercihimize göre mi alan seçmeliyiz, yoksa seçtiğimiz alana uygun meslekler mi seçmeliyiz? Bu iki soru herkese göre farklılıklar göstermekle beraber, net cevabı kişiden kişiye farklılık gösterir. Aslında bu sorunun cevabını lise seçerken vermekteyiz. Lise seçiminiz size, seçeceğiniz alan ile ilgili küçük detaylar vermektedir. Mesela Fen Lisesi'nde okuyan birinin sayısal alandan başka bir alan tercihi yoktur. Bunun dışında, lise tercihi yaparken lisenin mezun grafiğine ve başarı ortalamasına bakarak değerlendirme yaparsanız eğer, ortalama bir fikriniz olacaktır.

 

Üniversite için alan seçimi

 

Lisede alan seçimi ve meslekler ile ilgili birçok rehberlik çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Çünkü, siz hangi alandan hangi meslekleri seçebileceğinizi bilmeden alan seçimine giderseniz büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Örneğin, eşit ağırlık seçen birinin tıp kazanma ihtimali olmaması gibi. Yani alan seçimi ile birlikte bazı mesleklere kendinizi kapatmış olursunuz.

 

Alan seçimi

 

Bir diğer önemli konu da yeteneğinizin olduğu yöne yönelmeniz. Yani tıp kazanacağım diye sayısalı seçersiniz; ancak fen bilimlerinde başarılı değilseniz ve ilginiz de yoksa, hayalinizdeki mesleği kazanamayacaksınız demektir. Her zaman bir B planınızın olması gerekmektedir. Bu nedenle, yeteneğinizin olduğu alana yönelmeniz halinde seçebileceğiniz meslekleri değerlendirmeniz sizin için daha avantajlı olabilir. Mesela yabancı dile meraklısınız sayısalı da sevmiyorsunuz. Bu durumda yabancı dilden seçebileceğiniz meslekleri belirleyip o alana yönelebilirsiniz ya da yabancı dil de seçebileceğiniz meslekler yok ise farklı alana yönelebilirsiniz. Lakin, çok başarılı olmadığınız bir alana yöneldiğiniz için biraz daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir.

 

Lisede Alan Seçimi

 

Ancak lisede alan seçimi tabi ki bir son değildir. Aksine, meslek seçimi için bir başlangıç teşkil etmektedir. Bu nedenle karamsar olmamanız gerekmektedir. Karamsarlıktan ziyade, bilinçli davranarak alan tercihinizi yapmalısınız. Alan seçerken nelere dikkat edilmeli diye merak edenler için bu yazımızda olması gerekenleri açıklamaya çalıştık. Ancak, kafanızda soru işareti olması halinde okulunuzun rehberlik servisi ile ya da eğitim uzmanları ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım