x

İstanbul Liseleri

Tarihi ve jeopolitik konumuyla sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın ilgi odağı olan İstanbul’da Almanca ve İngilizce eğitim veren liseler arasında en başarılı dört okul şunlardır:

İstanbul Lisesi

İstanbul Lisesi, hem İstanbul’un hem Türkiye’nin en iyi, en başarılı lisesidir. Osmanlı Devleti zamanlarında temelleri atılan okulun en büyük özelliği devrin ilk özel okulu olmasıdır. 1884 yılında Şems’ül Mekatıp adı altında açılan okul, daha sonra İstanbul Lisesi adını almıştır. Başlarda Fransız dili ve müfredatıyla eğitim veren okul, Dünya Savaşı öncesi başlayan Alman sempatizanlığıyla birlikte eğitim dili Almancaya çevrilmiştir. 1923 yılında İstanbul Erkek Lisesi olarak adlandırılan okul, 1982’de tekrar eski ismi İstanbul Lisesi’ni almıştır. Lisede otuz beşi yabancı 75 öğretmen görev almaktadır. Bir sene hazırlık veren okulun toplam öğretim süresi beş senedir. Öğretim lisanı Almancadır.

Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi

Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Lisesi’nde sonra İstanbul’un akla gelen ikinci en iyi okuludur. 1908’de Esma Sultan Konakları’nın bulunduğu yerde Aşiret Mektebi ismi altında açılmıştır. 7 sınıf, 276 talebesiyle eğitim öğretim hayatına başlayan okul, 1913 yılında ilkokul bölümünün de açılması ile Kabataş Sultanisi adını almıştır. Cumhuriyetin ilanıyla sultanilerin kaldırılmasının ardından lisenin ismi Kabataş Erkek Lisesi olarak değişti. 1994’te liseye kız öğrenci alınmaya başlanılmasıyla karma eğitime geçilmiştir. Kabataş Erkek Lisesi mezunları bir sene hazırlık ve dört sene lise eğitimi almış olurlar.

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

İstanbul liseleri içinde başı çeken okullardan bir diğeri de Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’dir. 1984 senesinde 108 öğrenci mevcuduyla eğitim ve öğretim hayatına başlayan okulda, 48 öğretmen görev almaktadır. Lisede 22 derslik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar laboratuvarları, kütüphane, müzik, resim, satranç sınıfları bulunuyor.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi

Lise, Esma Sultan Sarayı’nın bulunduğu arsada 1850 senesinde Valide Mektebi ismiyle açılmıştır. Sonrasında Darül Maarif ismini almıştır. Lise, Osmanlı Devleti tarihinin ilk sivil lisesidir. Bina dönemin Osmanlı mimarisinde esintiler taşır. Arka cephede bulunan dor sütunlardan oluşan anıtsal kapıda Sultan Abdülmecid’in tuğrasının yer aldığı bir kitabe bulunur. 1933 senesinden itibaren İstanbul Kız Lisesi olarak anılan lise, 1983 senesinde bugünkü adını almıştır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım