x

İlkokul Çocuğuna Nasıl Davranmak Gerekir?

İlkokul Yaşındaki Çocuğunuza Nasıl Davranmak Gerekir?

 

Küçücük avuçlarıyla size sımsıkı sarılan, kopmak istemezcesine gözlerini gözlerinizden ayırmayan, sizden başka oyun arkadaşı olmayan çocuğunuz artık büyüdü, büyüdü de okula gidiyor.

Okul hazırlıkları, telaşı, eksikleri derken bir de bakmışsınız ki tüm eksikler tamam. Öyle derin bir ‘Oh!’ çektiniz, çekin ki uzun süre belki rahata eremeyeceksiniz.

Çünkü artık çocuğunuz okula gidiyor. Okula başlaması tabi ki sizi korkutmamalı, aksine mutlu etmeli ancak şu da bir gerçektir ki, ilkokul hem veli açısından hem de çocuk açısından pek de kolay olmuyor.

Önemli olan bu dönemi çocuğunuzla birlikte en kolay şekilde nasıl atlatabileceğinizi düşünmektir. Daha okula başlamadan sarar aileyi bu işin stresi, çünkü aile, okul seçiminin önemi olduğunu biliyor. Okul seçimi yoruma açık bir konudur, herkesin bakış açısına göre değişkenlik gösterir.

 

Şimdi Okul Zamanı

 

Okulun ilk günü geldi çattı, ama baştan çok istekli olan çocuğunuz geri adım atıyor, gitmek istemiyor. Okulun ilk zamanlarında normal karşılanabilecek bir davranıştır bu.

Ama aile okuldan korkutmadan, kendi yaşamından kesitlerle bu sorunu aşmalıdır.

 

İyi Geceler

 

Hadi okula alıştırdık diyelim, ya uyku saatine nasıl uyulacak?

İşte o konu her ailede var olan bir sorundur. Uyku saatlerini çocuğunuzla beraber planlayın, hatta çocuğunuz ile birlikte günlük plan oluşturup, uymasını sağlayın.

Esneklik payınız elbette olacak, ama tolere edilecek düzeyde olmalı. Uyku saati gelen çocuğa ‘Hadi Yatağa’ gibi davranış kalıpları sergilerken, siz de TV’ de heyecanlı bir film seyrediyorsanız elbette ki uyumakta zorlanır.

Çocuğunuza bu dönemde çok fazla baskı yapmayın, bu defa da onu yalan söylemeye sürüklersiniz. Yani belirli kalıplarınız olsun ama onu bunaltmayacak şekilde olsun ve o kalıplara kısmen siz de uyun ki sizin de kendi yaşamınızda bir şeyler değiştirdiğinizi görünce utanıp uygulayacaktır zaten.

 

Peki Ya Ödevler

 

Gelelim ödevlere, ödevler zaten başlı başına bir sorun. Ama ödevi yapmak ile yapmamak arasındaki farkı örnekleri ile anlatın, tercihi ona bırakın. Tabi tüm bu durumlardan öğretmeni de haberdar olmalı.

 

Son Olarak

 

Ne yaparsanız yapın, eşinizle laf birliği yapın.

Aynı düzeyde ve kararlılıkta olsun her şey, çünkü gelişim çağında çocuk eğitimi çok önemli.

Zaten kalanı da çocuğunuzu sizin nasıl yetiştirdiğiniz ile alakalı, unutmayın çocuğunuz okula başlayınca sihirli değnek değmedi ki, hala o sizin bildiğiniz, yetiştirdiğiniz gözünüzün içine bakan çocuk.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım