x

Evde Eğitim - Home Schooling - Nedir ?

Evde Eğitim (Home Schooling) Nedir ?

 

Bu yazımızda, Türkiye’de çok yaygın olmayan bir kavram olan evde eğitim (Home Schooling) kavramından bahsedelim istedik. Pek çok kişinin karşılaşmadığı; ancak belirli bir kitle tarafından da tercih edilen Okulsuz eğitim nedir? Gelin hep birlikte öğrenelim.

 

Öğrenme Sadece Okulda Mı Olur ?

 

Okulsuz eğitim kavramı son yıllarda yurt dışında özellikle de Avrupa’da yaygın olarak tercih edilen bir eğitim-öğretim sistemidir. Bu sistemde uygulayıcı (öğretmen) çocuklarınız ile birlikte sizlersiniz. Ders programınız yok, okul kısıtlamanız yok. Yaptığınız bir yemek bile onlar için öğretici olabiliyor. Bu nedenle çocukları ile vakit geçirerek daha verimli bir eğitim alacaklarını düşünen anne ve babalar bu okulsuz eğitimi (evde eğitimi) uyguluyor.

 

 

Sadece Avrupa’da değil, Türkiye’de okulsuz eğitim son zamanlarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle bağımsız, girişimci bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynlerin tercih yöntemi olan okulsuz eğitimde, en çok dikkat etmeniz gereken şey belki de çocuğunuzun yeteneklerini keşfedip bu yönde çocuklarınızı geliştirmeniz ve ileride daha keyifle yapabilecekleri işlere yönlendirmeniz olacaktır.

 

Ancak, çocuklarınızı okuldan aldığınız takdirde ilgi düzeyinizi normalden daha da arttırmanız gerekecektir. Çocuklarınızın eğitimi ile bizzat ilgilenmeniz gerekeceğinden sabırlı olmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun öğrenmeye en açık olduğu durumlar, genelde araştırmaya açık olduğu yani sorguladığı, soru sorduğu durumlardır. Bu nedenle, çocuğunuzun sorduğu soruları birlikte araştırmak, birlikte öğrenmek ya da birlikte eğitici aktivitler yapmak çocuğunuz gelişiminde çok önemlidir.

 

 

Evde Eğitimin Püf Noktası

 

Okulsuz eğitim mümkün mü, sorusunun cevabı her aileye göre değişkenlik gösterir. Kimi ailelere göre okulda, uzman eğitimciler eşliğinde verilen eğitim şart olmakta kimi ailelere göre ise okullar sadece öğrenciyi hapis kılmakta, gerekli olduğu kadar gereksiz bilgi de yüklemektedir. Bu düşünceyi savunan aileler çocuklarının yaşayarak öğreneceklerini savunurlar ve girişimci bireyler yetiştirmeyi amaçlarlar.

 

 

Çocuğunuz için ister örgün öğretimi tercih edin ister evde eğitimi. Hangi yöntem olduğu önemlidir; ancak çocuğunuz ile bizzat ilgilenmeniz ne tür eğitim alırsa alsın onu başarıya taşıyacak tek yoldur. Bu nedenle, evde eğitimi savunanlardan iseniz çocuğunuzun eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak onun gelişimine bizzat katkıda bulunmalısınız. Güzel yanı da çocuğunuzun gelişimine bizzat tanıklık edeceksiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım