x

Eğitimde Eşitlik Raporu - Eğitim Reformu Girişimi

 

Sabancı Üniversitesi bünyesinde "Herkes için Kaliteli Eğitim" hedefiyle kurulan "Eğitim Reformu Girişimi" (ERG), "Eğitimde Eşitlik" konulu "Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı Araştırma Raporu ve Analiz” çalışmasında cinsiyet, bölge, sosyo ekonomik durum gibi kriterleri dikkate alarak, okula gitme oranları ve akademik başarı incelendi.

 

Araştırma sonucunda çıkan çarpıcı bilgilerin derlendiği infoğrafik'i incelediğimizde şu istatistikleri görüyoruz ;

 

- HER 10 ÖĞRENCİDEN 3'Ü, ORTAÖĞRETİME GEÇERKEN OKULU BIRAKIYOR

 

- ENGELLİ BİREYLERDEN, İLKÖĞRETİM'DE KAYNAŞTIRMA YOLUYLA EĞİTİM ALAN 10 ÖĞRENCİDEN SADECE 1 TANESİ ORTAÖĞRETİME DEVAM EDİYOR.

 

 

- KIZLARIN ORTAÖĞRETİMDEKİ OKULLAŞMA ORANI BATI MARMARA'DA, GÜNEYDOĞU ANADOLU'YA GÖRE HEMEN HEMEN 2 KAT FAZLA.

 

- BATI MARMARA'DA KIZLARIN ORTAÖĞRETİME DEVAM ETME ORANI %80,60 İKEN, GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA BU ORAN %47,50'YE KADAR DÜŞÜYOR.

 

 

- EN YÜKSEK SOSYO EKONOMİK DİLİMDEN GELEN ÖĞRENCİLERİN %51'İ FEN LİSESİNE, %42'Sİ ANADOLU LİSESİNE, %8'İ DE MESLEK LİSELERİNE GİDİYOR.

 

- EN YÜKSEK SOSYO EKONOMİK DİLİMDEN GELEN ÖĞRENCİLER MATEMATİKTE AKRANLARINA GÖRE, 1.5 OKUL YILI DAHA İLERİDE PERFORMANS GÖSTERİYOR.

 

- EVLERİNDE TÜRKÇE KONUŞULMAYAN ÖĞRENCİLERİN ORTAÖĞRETİMDEKİ MATEMATİK PERFORMANSI, EVDE TÜRKÇE KONUŞULAN ÖĞRENCİLERE GÖRE 2 OKUL YILI DAHA GERİDE.

 

 

 

Raporun tamamı ve diğer raporlar için http://erg.sabanciuniv.edu/tr  adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım