x

Çocukların Youtube'da Güvenli Olarak Gezinmesini Sağlamak İçin 6 İpucu

Youtube'u Çocuklar İçin Güvenli Bir Hale Getirmek İçin 6 İpucu

 

Bilindiği üzere YouTube, çocukların ve yetişkinlerin en çok kullandığı eğlence ve içerik mecrası. Belki inanmayacaksınız ama Youtube'da yapılan aramalar, Google'da yapılan aramalardan daha fazla. 

Video içerik, günümüzde en çok ve en hızlı tüketilen içerik türü. Tüketimi ve kolay olduğu ve sadece izleyerek takip edildiği için de küçük büyük tüm çocukların ilgisini çekiyor.

Ancak youtube'da içeriğin binbir farklı çeşidi var. Bu nedenle, özellikle çocuklar için tehlike de beraber geliyor. 

Youtube her ne kadar bazı kısıtlamalar ve yasaklar getirdiyse de küfür, cinsellik veya şiddet içeren videolara da rastlanabiliyor. Bu yüzden, youtube’da ebeveyn'ler olarak çocuklarımızın tükettiği içeriği kontrol altına almak önemli.

 

Çocuklarımızın Bizden Uzaklaşmasına Nasıl Engel Oluruz?
 

Bunun en iyi yolu çocuğunuza ne izlediğini sorup, ona katılmaktır. Genellikle çocuklar belli başlı Youtube kanallarını izlemeyi tercih ederler çünkü bu kanallar hoşlarına gider (bunların her zaman kötü içerikler olması gerekmez).

Çocuklar sevdikleri videoları paylaşmak isterler. Kutu açma veya oyuncak tanıtım videoları gibi farklı şeyler de hoşlarına gider. Eğer size izledikleri şeyi söylemezlerse, sonrasında siz izlediklerine bakabilirsiniz. Bu şekilde daha iyi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

 

Çocuğumuzun YouTube’da Ne İzlediğini Nasıl Anlayacağız?


Eğer çocuklarınız YouTube’da bir şey izliyorsa öncelikle ona sorun. Bir hesabı var mı anlamaya çalışın (mail adresi gerekir). YouTube sayfasını bulursanız bu durumu kolayca anlayabilirsiniz.

Kendisine önerilen videolara bakabilir ya da video geçmişini inceleyebilirsiniz. Çocuklarınız video geçmişini silse bile, önerilen video'lardan durumu anlamanız mümkün olacaktır.

 

Çocuklarımızın YouTube’da Zararlı Videolar İzlemesine Nasıl Engel Olabiliriz?


Çocuklarımızı belli video kanallarına abone yapmak bu işin çaresi olabilir. Abone olduklarında, youtube'a girdiklerinde önlerine gelecek olan videolar belli olacaktır.

Bunun için uygun bulduğunuz kanalları bulup, o kanallara abone olmanız yeterli. Sonrasında çocuklarınızın karşısına çıkacak videolar üzerinden durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızla birlikte bazı kanalları açıp göz atabilirsiniz. Böylece onlar da bu kanalları izlemeye başlarlar. İzleme listeleri yaratmak da bu konuda alınacak çözümler arasında yer almaktadır. Farklı konulardan izleme listeleri oluşturabilirsiniz.

 

Çocuklar İçin Güvenli Youtube

 

YouTube’da İzlediği Videoları Kimin Oluşturduğunu Nasıl Anlarız?

 

İçerik yaratıcısını araştırın. İçerik yaratıcısını araştırarak videoları nasıl hazırladığını, nasıl biri olduğunu ve kanalı ne için açtığını bulmanız mümkün olacaktır. Google bu anlamda size yardımcı olabilir.

Video içerik yaratıcısının diğer Snapchat, Twitter ve Instagram gibi sayfalarına bakmak da oldukça işe yarayan bir yöntemdir.

 

YouTube’da "Önerilenler" Kısmını Nasıl Yönetebilirim?

 

Önerilenler kısmı, izlenen videolara benzer videoların önünüze gelmesini sağlar. Youtube izlediğiniz video'lara göre, ilgi alanlarınızdaki diğer video'ları sizin önünüze getirmeye çalışır.

Burada çıkan videolara bakıp çocuğunuzun yaşına uygun olup olmadığını anlayabilir ve çocuğunuzun genel olarak ne tür videolar izlediklerini kolayca öğrenebilirsiniz.

 

Youtube'da Sakıncalı İçerik Filtresini Nasıl Aktif Hale Getirebilirim?

 

Youtube'a girip, sağ üst köşedeki "Profilim"e veya sol menünün alt kısmındaki "Ayarlar"a tıklayarak, KISITLI MOD ayarını "Açık" konumuna getirip, uygunsuz içerik barındırabilen videoları o tarayıcıda gizleyebilirsiniz.

Ancak bu ayarı yaptığınızda tümüyle sakıncalı içerikten korunmuş olacağınızı sanmayın çünkü Youtube, bu ayarın eksiksiz olmadığını ve birçok uygunsuz içeriği önlemenizde size yardımcı olacağını söylüyor.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım