x

Çocukların Tablet ve Telefon Kullanımı

Çocuklarda Tablet ve Telefon Kullanımı

 

Aileler, çocuklarını meşgul etmek ya da kendi işleri olduğunda oyalanması için çocuklarına tablet ya da telefon vererek aslında ciddi sorunlara yol açıyorlar. Aileler telefon ya da tabletleri çocukların ellerine tutuşturmasalar bile çocuklar özellikle okul öncesi dönemde renklere ya da şekillere kanarak oldukça istekli oluyorlar. Hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerinde problem yaratan tablet ve telefonları, çocuklara oyalanması için verilmemesi konusunda tüm uzmanlar ortak kanıdalar.

 

Tablet ve Telefon Kullanımı ile Gelen Fiziksel Sorunlar

 

Çocuklarda Tablet ve Telefon Kullanımı

 

Okul öncesi dönemde çocuklar fiziksel anlamda birçok gelişme gösteriyorlar. Üç yaş altına kesinlikle tablet ya da telefon gibi cihazlar verilmemeli. Bu yaşlarda çocuğun hayal dünyası ve hayal dünyasının gerçek dünyayla bağlantısı çok daha önemlidir. Okul öncesi 7 yaş dönemine kadar ise çocuklara mümkün olmadıkça akıllı cihazlar verilmemelidir. Eğer yoğun kullanım söz konusu ise fiziksel gelişimleri etkilenir ve büyüme çağlarında çeşitli sorunlara yol açabilir.

 

Omurga sistemi başta olmak üzere boyun fıtığı, parmak hassasiyeti ya da kamburlaşma eğilimi gibi rahatsızlıklar çocuklarda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise çocukların kafa ağırlıklarının yetişkinlere göre daha fazla olması olarak açıklanıyor. Ayrıca parmakların gelişiminin henüz tamamlanmaması sebebiyle de el ve parmaklarda fiziksel sorunlar ortaya çıkıyor.

 

Tabletle Telefon Kullanımı ile Gelen Ruhsal ve Zihinsel Sorunlar

 

Çocuklarda Tablet Kullanımı

 

Okul öncesi dönemde fiziksel problemlerin yanı sıra zihinsel ya da ruhsal problemler de oldukça yaygın. Son zamanlarda çocuklarda sıkça rastlanan dikkat eksikliği, hiperaktivite sorunları ya da farklı davranışlar da tablet ve telefon kullanımının yaygın olduğun çocuklarda daha çok görülüyor.

 

Çocukların Tablet / Telefon İsteği Durumunda Yapılması Gerekenler

 

Çocuklarda Bilgisayar Kullanımı

 

Eğer tablet ve telefon kullanımında çocukların ısrarları doğrultusunda kayıtsız kalıyorsanız; çocuklara eğlenceli ve eğitimsel içeriklerin birarada bulunduğu uygulamalar indirmelisiniz. Bazı dijital platformlardaki oyunlar beceri kısıtlaması yerine çok daha yaratıcı düşünmeye sevk edebiliyor. Ayrıca kullanım süresini günde 1 saat ile sınırlamalı ve bu süre içinde çocuğun yanından ayrılmamalısınız. Telefon ya da tabletlerin filtreleme özelliklerini kullanarakta çocuklara güvenli bir ortam sağlayabilirsiniz.

 

Ebeveynler bilinçli bir şekilde kullanıma izin verirlerse sorunlar en aza indirgenebilir. Ayrıca anne ve babalar, çocuklarıyla sürekli iletişim halinde olmalı ve oyun küpleri gibi eğitime katkı sağlayan oyunları günlük hayatlarında telefon ya da tablet kullanmadan da oynamalıdırlar.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım