x

Çocukların Kaç Yaşında Okumayı Öğrenmesi Gerekir?

Çocuklarda Okuma Yaşı Kaçtır ?

 

Çocuk sahibi olan anne ve babaların en büyük isteklerinden birisi çocuklarının okumayı öğrenmesidir. Toplumumuzda çocuklara okuma yazma öğretme oldukça önemlidir ve erken yaşta başlatılır. Erken yaşta okumayı öğrenen çocukların zeki olduğuna dair bir algı vardır ve bütün anne babalar benim çocuğum çok zekidir, okumayı çok küçükken öğrendi gibi tavırlar takınırlar. Aslında burada önemli olan çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir, anne ve babanın ne istediği değildir. Her anne baba erken yaşta çocuğunun okumayı öğrenmesini ister; ama bireysel farklılıkları unuturlar. Tanıdığınızın çocuğu 4 yaşında okumayı öğrendiyse sizde çocuğunuzun 4 yaşında okumayı öğrenmiş olmasını beklersiniz. Fakat o çocukla sizin çocuğunuz aynı özelliklere sahip değildir.

 

Çocuklarda Okuma Yaşı Kaçtır ?

 

Her Çocuk Farklıdır

 

Okuma ve yazma bir gelişimsel süreçtir. Siz istediniz diye çocuğunuz hemen okuma yazma öğrenemez. Öncelikle çocuğunuz fiziksel ve zihinsel olarak gelişmiş olması gerekir. Verileni alabilmek için yeterli bir zekâ seviyesine ulaşması gerekir. Bazı çocuklar 4 yaşında bu zekâ seviyesine ulaşırken bazıları 6 yaşındayken hala okuyamazlar. Bunun en temel nedeni çocukların bireysel farklılıklarıdır. Bireysel farklılıkların yanı sıra yetiştiği ortam, yetiştirilme şekli, çevresel etkenler gibi etkileyen diğer faktörler de vardır.

 

 

Bir diğer önemli nokta ise çocuğun okuma yazma öğrenmeye hazır olup olmamasıdır. Okul öncesi okuma öğretmek için çocuğun buna hazır olması gerekir. Bunu yapabilmek için de çocukları okumaya hazırlamak önemli bir faktördür. Okul öncesi eğitimlerde çocuklara belli başlı eğitimler verilir. Çocuğun kalem tutabilmesi, çizgi çizebilmesi, harfleri öğrenmesi, sesleri çıkarabilmesi gibi eğitimler verilir. Bütün bu eğitim aşamalarının amacı, çocuğu okuma yazmaya hazırlamaktır.

 

Çocuklar Kaç Yaşında Okumaya Başlar ?

 

Çocuklar Kaç Yaşında Okumaya Başlar ?

 

Okuma öğretmek için belirlenen bir yaş yoktur. Araştırmacılara göre zihinsel yaş olarak 6 yaşında olanlar kolay bir şekilde öğrenebilirler. Fakat bu bütün çocuklar 6 yaşında öğrenir, diye bir şey demek değildir. Çünkü 4 yaşında veya 5 yaşında okumayı öğrenen çocuklar da vardır. Anne babaların yapması gereken çocuklarının gelişimlerini takip etmek ve çocuklarını okuma öğretimine hazırlamaktır. Bu eğitim okul öncesi dönemlerde anaokulu veya kreşlerde de verilebilir veya anne baba evinde de çocuğu bu döneme hazırlayabilir. Okuma yazma için belirli bir yaş yoktur, bireysel farklılıklar önemli bir faktördür.

Anahtar Kelimelerokuma yazma çocuk gelişimi
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım