x

Çocuklarımızı Yarıştırmakla İyi Mi Yapıyoruz?

Çocuklar Arasındaki Rekabetin İyi ve Kötü Yönleri Nelerdir?


Başkanlık yarışı, ülke çapında spor yarışları ya da okulda sınıf birincisi olmak için yarışlar; rekabet her yerde. 


Peki bu iyi bir şey mi? Rekabet çocuklarımıza iyi geliyor mu?

Çocukların rekabetin içine dahil olması konusunda kafa karıştırıcı farklı yorumlar yapılıyor. Bazıları çocuklarının rekabete girip gerçek hayat deneyimleri elde ettiğini savunurken, diğerleri de bunun zararlı olduğunu ifade ediyor.

Aslında rekabetin hem iyi hem de kötü yönleri vardır.

 

Rekabetin Potansiyel Yararları

 

- Çocukları gerçekte yaşanacak durumlara hazırlar.
 

- Yaşam becerisi elde etmelerini sağlar.
 

- Rahatlık alanını genişletir.
 

- Başarısızlığı öğrenmelerine yardım eder.

 

Rekabetin Potansiyel Zararları

 

- Fazla baskı altında kalırlar
 

- Negatif duygular oluşabilir
 

- Öz saygıları yaralanabilir

 


Yarış & Rekabetin Artıları ve Eksileri

 

Çocukların rekabet etmesine karşı olanlar genel anlamda rekabetin yıkıcı bir süreç olduğuna inanmaktadır.

Çocukların bu rekabete maruz kalması ile üzerlerinde büyük baskı olacağına inanan ebeveynler aynı zamanda bunun çocukların gereksiz yere stres ve endişeye maruz kalmasına neden olacağını da düşünür.

 

Rekabete karşı olanlar çocuklarının rekabet ortamına girmesi halinde hayal kırıklığına uğraşmış, yenilmiş ve kendileri hakkında kötü hissedeceklerine inanırlar.

Daha da kötüsü bu sürecin çocukların kendilerine olan güvenlerini de yıkacağını ve çocukların kötü etkileneceklerine inanırlar.

 

Bu duruma inanan aileler bu konuda negatif deneyimler yaşamak istemedikleri için çocuklarını rekabete sokar ve rekabette başarılı olmanın yolunun madalya kazanmak olduğunu savunurlar.

 

North Carolina Üniversitesinde eğitim Politikaları konusunda uzman olan Thurston Domina, çocukların çok fazla rekabete maruz kalmasının büyük sorunlar doğurabileceğini ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, düşük miktarda rekabetin çocukları bir anlamda motive edebildiği ortaya çıkmış. Buna karşın, okullarda çocukların sınav sonuçlarına göre verilen hediyelerin, çocuklardaki motivasyonu düşürdüğü görülmüş.

 

Hatalardan Ders Çıkartmak

 

Başarısızlıklarından Ders Çıkaran Çocuklar, Daha Kolay Başarılı Oluyor

 

Rekabet tüm hayatımıza öyle ya da böyle girmiş durumda ve özellikle de düşük miktarda olduğunda çocuklarda iyi etkileri olabiliyor.,


Yetişkinlik hayatlarında çocukların kazanma ve kaybetmeye alışmasını sağlayan rekabet, çocukların azim, dayanıklılık ve güç gibi yeteneklerinin de gelişmesini sağlıyor. Ayrıca hem empati yeteneklerini geliştiriyor, hem de onların takım arkadaşlarını desteklemesini sağlıyor.

 

Dahası pek çok spor koçu, çocukların çok az rekabet ile yetişmesi halinde rahatlık alanlarının artacağını, bu şekilde her yerde kendilerini güvende hissedebileceklerini ifade ediyor.

Çocuk gelişimi açısından, çocukların rekabete alışması önemli. Bu şekilde istediklerini elde etmek için ne kadar güçlü olmaları gerektiğini de anlıyorlar.

 

Her ne kadar çocuklar için rekabet belli bir oranda iyi olsa da sürekli rekabet ortamında hissetmeleri onlar için büyük sorunlar doğurabilir.

 

Rekabetle ilgili en büyük yanlış anlaşılmalardan biri de çocukların başarısızlığı kötü bir şey sanmasına neden olması.

Çünkü çok fazla rekabet çocukların hem kendilerini rahatsız hissetmesine hem de hatalarından ders çıkartamamasına neden oluyor. Başarısızlıklarından öğrenen çocukların daha kolay başarılı olduklarını unutmamalısınız.


Bu yüzden onların emeklerinin karşılığını vermeli ve bu konuyu beli bir seviyede tutmaya özen göstermelisiniz.

 

Genel olarak sağlıklı rekabet çocukların başarılı olmasını sağlayabilir ama bunu kullanarak onların azimli ve sağlıklı bir ortamda yarışan çocuklar olmasını sağlamalısınız. Burada asıl anahtar çocukların sağlıksız ve aşırı rekabet ortamlarında bulunmamasında.

 

Diğer Eğitim & Özel Okul Haberleri
 

Çocuk Yetiştirmek İçin En İyi 10 Ülke

Çocuklarınıza Söylememeniz Gereken 10 Söz

- Çocukların Telefon Bağımlılığı

İlkokul Çağında Ebeveynlerin En Sık Karşılaştığı Sorunlar
 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım