x

Çocuklarda Yaratıcılığı Teşvik Etmenin 7 Yolu

Çocuklarda Yaratıcılığı Teşvik Etmenin 7 Yolu

 

​Çocukların olaylara farklı bakış açılarından yaklaşabilmesi, yaratıcı düşünce yöntemleri ile sorun çözmesi ve sanatsal yeteneklerini kullanması, kendilerini ifade etme becerileri ve mutlulukları açısından da önem taşıyor.

Bu nedenle, erken çocukluk döneminde, çocukların yaratıcılıklarını artıracak etkinliklere katılmalarının teşvik edilmesi gerekiyor. 

 

Katı Kurallar Koymayın


Yasaklar ve katı kurallar çocukların yaratıcılığının gelişmesini engeller.

Çocukların serbest hareket alanına sahip olması, farklı deneyimler edinebilmesi ve yeni şeyler keşfedebilmesi için çocuklara katı kurallar koymayın.
Örneğin; resim yaparken, boyaları etrafa dağıtmamasını ya da hiçbir yeri kirletmemesini söylemek, çocuğun özgür davranmasını engelleyecektir.

Bu da resme karşı temkinli davranmasına ve yaratıcılığını ortaya koyamamasına yol açacaktır.

Katı kurallar koymak yerine, çocuğun güvenli bir alanda özgürce hareket etmesini sağlayın.

Ona boya malzemelerini dağıtmamasını söylemek yerine, dağılan malzemeleri nasıl toplayacağını gösterirseniz, kendini daha özgür hissedeceği gibi, özgüveni de artacaktır.



Sonuç Yerine Sürece Odaklanın


Çocuklarınız bir işi yaparken, ne kadar verimli ya da başarılı olduklarını değil, ne kadar zaman harcadıklarını göz önünde bulundurun.

Eğer çocuğunuz oyun oynarken ya da bir şeyi keşfederken uzun süre harcıyor ve eğleniyorsa, bu onun yaratıcılığını geliştirmede önemli bir rol oynar.

Bu durumda, verimliliğe odaklanmayın. Bir işi ne kadar iyi yaptığından çok, o işle ne kadar ilgilendiği ve ona ne kadar zaman ayırdığına dikkat edin.
 

 

Farklı Düşüncelere Sahip Olmasına İzin Verin
 

Birçok ebeveyn, çocuklarının diğer çocuklar gibi davrandığını gördüğünde, kendini güvende hisseder.

Ancak bu, çocukların yaratıcılığı için kötü bir yoldur. Çocukların yaratıcılığını geliştirmesi, kendi bireyselliğini keşfedebilmesi için onun farklı düşünmesine izin vermelisiniz.

Çocuğunuzun ilgi alanları farklı olabileceği gibi, giyim tarzı ve alışkanlıkları da diğerlerinden farklı olabilir. Bu konuda çocuğunuza özgürlük tanıyın.

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamak ve diğer çocukları örnek almasına teşvik etmek, onun yaratıcılığını öldürmenin en iyi yollarından biridir. Eğer çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmesini istiyorsanız, onu farklı yapan yönleri geliştirmesine izin vermelisiniz. 

 

Kendilerini Kirletmelerine İzin Verin
 

Çocukların arkadaşlarıyla ya da tek başına oyun oynarken, sık sık kendini kirletmemesi gerektiğini söylemek, oldukça yanlıştır.

Çocuğun oyun oynarken temkinli davranması, kirlenmemek için keşfetmek istediği şeylerden vazgeçmesi, yaratıcılığını kullanamamasına yol açar. Çocuğunuzu kirlenmeye teşvik etmek de her durumda doğru olmayabilir. Ona öğretmeniz gereken, zarar görebileceği şeylerden uzak durmasıdır.

 

Çocuğunuz için Özel Bir Alan Oluşturun


Çocuğunuz bilim, sanat ya da sporla veya bunların hepsiyle birden ilgileniyor olabilir.

Kendini geliştirmesi için ona bir alan yaratmanız yaratıcılığını artırması ve kendini keşfetmesi için harika bir fırsattır. Çocuğunuz bitkilere ilgi duyuyorsa, onun için küçük bir bahçe oluşturabilirsiniz. Eğer sanata ilgi duyuyorsa, evin içerisinde sanat için kullandığı malzemelerin bulunduğu bir alan yaratabilirsiniz.
 

Kendini Geliştirmesini Sağlayacak Oyunlar Oynayın

 

Eğer çocuğunuz, sizin teşvikiniz olmadan resim yapmaya, müzik aleti çalmaya ya da böcekleri incelemeye başladıysa, bu onun yaratıcı olduğunun bir göstergesidir.

Bu durumda yapmanız gereken, onun kendini geliştirmesi için yeterli bir alan yaratmaktır.

Küçük oyunlar ile çocuğunuzun bakış açısını geliştirmesine yardımcı olabilir ve ona farklı pencerelerden bakmayı öğretebilirsiniz. Çocuğunuzun yaratıcılığını kullanabilmesi için birçok farklı şeyle ilgilenmesi önemlidir.

Eğer çocuğunuz bütün gün resim yapmak istiyorsa, farklı açılardan bakma yeteneği körelebilir. Bu nedenle, onu ilgisini çekecek başka alanlara yönlendirmeniz gereklidir.

Unutmayın, çocuklar özellikle 0-6 yaş arasında, yeni bilgilerin tümüne açık ve son derece meraklıdır. Farklı şeylerin onun ilgisini çekmeyeceğini düşünmeniz genellikle bir yanılgıdır.

 

Sıkılmasından Korkmayın


Birçok ebeveyn, çocuklarının sıkılmasını engellemek için, onlara teknolojik cihazlar sunmaya meyillidir.

Bir çizgi film, eğlenceli bir evcil hayvan videosu ya da bilgisayar oyunları çocuklar için cezp edicidir. Aynı zamanda bu çocukları oyalamanın en kolay yoludur.

Ancak yeni bir şey üretmeyen çocukların yaratıcılığı ve yetenekleri gelişemez. Var olan bir bilgiye doğrudan ulaşan çocuklar, onun üzerinde düşünmeye ihtiyaç duymayacaktır.

Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmek istiyorsanız, ona sıkılması için de zaman tanıyın.

Çocuğun sıkılması, onu yeni şeyler aramaya ve keşfetmeye itecektir. Çocukların sürekli meşgul edilmesi, onların yaratıcı düşünmelerini engeller.

Çocukların yaratıcı düşünme yeteneği kazanması ve olaylara farklı açılardan yaklaşmayı öğrenmesi hem kişilik özelliklerini hem de dünyayı algılama biçimini doğrudan etkiler.

Erken çocukluk döneminde çocuklarınızı doğru yönlendirerek, onların yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım