x

Çocuklarda Öğrenme Stilleri Nelerdir ?

Çocukların Öğrenme Stilleri

 

Eğer çocuğunuz matematik ödevini yaparken kıvranıyorsa ve mızmızlanıyorsa ya da kelime bilgisi üzerine çalışırken müzik dinlemek için ısrar ediyorsa, moralinizi bozmayın. Sizi çıldırtmaya çalışıyor gibi görünse de, muhtemelen onun öğrenmesine yardımcı olacak stratejileri kullanıyordur.

 

“Ben sessizlik içerisinde bir sırada oturarak çalışmayı seviyorum, fakat kızım bu şekilde düşünmüyor. Müzik eşliğinde bir topun üzerinde zıplamayı seviyor” diyor Optimitic Outcomes sitesinde çocukların öğrenme stilleri hakkında ebeveynlere tavsiyeler veren, yazar Maureen McKay. “Bazen çocuklar sadece onlara yararlı olan yöntemleri kullanırlar.”

 

Eğitimciler öğrenmenin herkese uyacak, tek tip bir kalıp olmadığının uzun süredir farkında. Tipik bir sınıfta bazı öğrenciler bilgiyi öğretmeni anlatırken duyarak öğrenir, bazıları tahtadakini görerek öğrenir, bazıları da uygulamalı alıştırmalar yaparak öğrenir.

Üniversiteler yeni öğrencilere daha etkili çalışma alışkanlıkları geliştirmeleri adına öğrenme stillerini öğretmeye başladılar. Ve birçok ilkokul ve ortaokul öğretmenlere öğrencilerinin öğrenme stillerine ilişkin bilgi vermek adına anketler yapıyor.

 

Görsel, işitsel, kinestetik olmak üzere üç temel öğrenme stili bulunmaktadır.

 

Öğrenme Nedir

 

İşitsel öğrenenler açıklamaları okuduktan sonra dinlemeyi tercih eder ve bilgiyi yüksek sesle söyleyerek çalışmak isterler. Bu tür öğrenciler çalışırken arka fonda müzik çalmasını isteyebilir veya gürültüden dikkatleri dağılabilir ve çalışmak için sessiz bir ortama ihtiyaç duyabilir.

 

Kinestetik öğrenenler yaparak ve dokunarak öğrenir. Çalışırken kıpırdamadan oturmakta zorlanabilirler, yazarak ve uygulamalı aktiviteler yaparak bilgiyi daha iyi anlayabilirler.

 

Görsel öğrenenler yeni bilgiyi okuyarak, grafiklere bakarak veya görsel örneklemeleri izleyerek işler. Bu öğrenme stiline sahip çocuklar çizelgelerle ve grafiklerle verilen bilgiyi kavrayabilirler, fakat açıklamaları dinlerken sabırsız olabilirler.

 

Birçok insan bu stillerin birleşimini kullanmaktadır fakat oldukça net bir şekilde bir tanesini tercih etmektedir. Mckay, çocuğunuzun öğrenme stilini kavramanın ödev yaparken karşılaşılan hayal kırıklıklarını azaltabileceğini ve ailelerin iletişim kurmasını kolaylaştırabileceğini söylüyor. McKay öğretmen yardımcısı olarak çalışırken farklı öğrenme stillerini gözlemledi, ve kızı ilkokulda sorunlar yaşamaya başlayınca farklı öğrenme stillerine uygun stratejiler araştırmaya başladı.

 

Kızı sınıfta dinleme konusunda zorluk çekiği için, McKay kızının dinleme becerilerini geliştirecek alıştırmalar aramaya başladı. Kızı sesli kitabı aynı anda hem dinleyip hem de okuduğu alıştırmayı çok sevdi. Şimdi ortaokulda gayet iyi bir durumda, ve McKay kızının bu başarısını öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin onun özgün öğrenme stilini anlamasına bağlıyor.

 

Çocuğunuzun temel öğrenme stilini öğrendiğiniz zaman, onun en iyi şekilde öğrenmesini sağlayacak yaklaşımları öğretmenine de bildirmek iyi bir fikir. McKay “Eğitimcilere çocuğunuza yardımcı olabilecek fikirler verdiğinizde sizinle birlikte çalışmaya daha istekli oluyorlar,” diyor. “Bunun harika yönü ise çocuğunuza faydalı olan yaklaşımlar bütün çocuklara faydalı oluyor, yani aslında istediğiniz şey imkansız değil.” İşinize yarayan bir şeye bağlı kalmak ne kadar cazip gelse de, çocuklarınızın tercih ettiği öğrenme stillerinin büyüdükçe değişeceğini ve daha çeşitli yollarla öğrenen kişilerin bilgiyi almaya daha hazır bir durumda olduğunu unutmayın. McKay ebeveynlerin çocuklarına farklı beceriler kullanarak alıştırma yapmaları konusunda yardım etmelerini tavsiye ediyor.

 

“Dengeyi iyi kuran öğrenciler her yöntemle rahat bir şekilde öğrenebilirler. Yaşları küçükken bunu bilmek ve bunun üzerine çalışmak onlara rekabette avantaj sağlar,”diyor.

 

Ebeveynler, çocuklara matematikle ilgili unsurları öğrenmeleri için yardım etmek adına çeşitli yaklaşımlar kullanabilirler. Örneğin, çocuklarınız flash kartlardan (bilgi kartları) sıkılırsa, görsel ve işitsel bir strateji olarak, McKay iki zarın kullanıldığı bir aile oyunu oynanmasını ve çocuktan her oyuncunun ilerlemesi gereken adımları saymasını istemenizi tavsiye ediyor. Bu daha çok kinestetik bir yaklaşım fakat aynı zamanda görsel ve işitsel öğrenenlere de hitap edebilir. McKay “Farklı stillerden yararlanmak birçok yenilik getirir ve evdeki ödevleri, görevleri, karşılıklı etkileşimi eğlenceli bir hale getirir,” diyor. Örneğin, eğer çocuğunuz kelimelerin yazılışlarını çalışmayı istemiyorsa, ondan kelimeleri masaya Scrabble taşlarıyla yazmasını isteyebilirsiniz.

 

Çocuğunuzun öğrenme stilinin farkında olmak ödev yaparken yaşanan sorunları azaltabilir ve ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirir. McKay“ Ailelerin birbirlerini, öğrenme biçimlerini ve problemleri çözme konusundaki düşünce yapısını gerçekten anlaması güçlenmeyi sağlar,”diyor. “Böyle bir tutum çocuklarınızla bir bağ kurmak ve bilgi aktarmak için harika bir yol, ve gerçekten çok eğlenceli.”

 

Öğrenme Stilleri için Ödev Yapma Tüyoları

 

İşitsel öğrenenler genellikle bilgiyi sözel anlatımla kavramada daha iyilerdir. İşitsel öğrenenler şu şekilde öğrenirler ; 

 

- Öğrendikleri hakkında kendi kendilerine veya diğerleriyle konuşmak

- Önemli bilgileri sesli bir şekilde söylemek veya seslerini kaydederek tekrar dinlemek

- Aynı anda kitabı hem okuyup hem de sesli kitap şeklinde dinlemek

- Kelime çağrışımları kullanmak

- Dikkat dağıtan gürültüyü azaltmak

 

Kinestetik öğrenenler çalışırken aktif olmayı tercih ederler ve sabit bir şekilde otururken odaklanamayabilirler. Kinestetik öğrenenler şu şekilde öğrenirler ; 

 

- Yüksek sesle okumak ve okuduğunu sayfada parmağıyla takip etmek

- Ezberlemek için kelimeleri birkaç kez yazmak

- Altını çizmek ve vurgulamalar yapmak

- Çalışırken stres topuyla veya oyuncaklarla oynamak

- Etrafta dolaşmak veya sık sık ara vermek

- Maketler veya oyunlar gibi uygulamalı aktiviteler yapmak

 

Görsel öğrenenler bilgiyi tahtada veya bir çizim yoluyla görerek kavrarlar ve çok uzun süre dinleme konusunda sabırsız olabilirler. Görsel öğrenenler şu şekilde daha iyi öğrenirler ; 

 

Flash kartlar (bilgi kartları, eğitici oyun kartları) kullanarak çalışmak

- Çizelgelerle, grafiklerle, tablolarla ve haritalarla çalışmak

- Çizim yapmak

- Bilgiyi yazarak çalışmak ve notları gözden geçirmek

- Renk kodlamaları kullanmak

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım