x

Çocuklarda Küçük Motor Gelişimi

Çocuklarda Küçük Motor Gelişimi Nedir ?

 

İlk olarak küçük motor gelişiminden ve öneminden bahsetmek gerekir. Bir diğer adıyla ince motor gelişimini çocuk küçük yaşlarda öğrenmektedir. Birçok etkinlikle ince motor gelişimini sağlayabilirsiniz. Çocuk bu gelişimini en iyi şekilde gerçekleştirsin diye anaokuluna gönderilmektedir. Okul öncesi eğitimlerinde ince motor becerileri etkinleri yapılmaktadır.

 

Bu etkinlikler sayesinde çocuk kalem tutmayı öğrenir, çatalı ve kaşığı nasıl düzgün kullanacağını öğrenir, çıkan düğmesini iliklemeyi öğrenir yani kısaca öz bakım becerileri gelişir. Etkinlikleri oluşturmak için ince motor becerileri materyalleri gerekmektedir. Bunlar genel olarak kağıt, makas, yapıştırıcı ve kalemden oluşur. Bazı etkinliklere yeni materyaller eklenebilir.

 

 

İnce, Küçük Motor Gelişimi İçin Etkinlikler

 

Okul öncesi eğitiminde ince motor gelişimi becerisi kazandırılır. Bunun için birçok etkinlik bulunmaktadır. Etkinliklerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta materyallerin çocuklara zarar vermeyecek şekilde olmasıdır. Çocuk malzemeleri ilk olarak eli ile kavrar, daha sonra yapması gerekene göre parmağı ile kavramayı öğrenir ve en sonunda el-göz koordinasyonu kurarak etkinlikleri yapmaya başlar. Bu etkinliklere örnek verecek olursak ;

 

Eğitici Oyun Kartları

 

Küçük motor gelişimi için en güzel etkinliklerden birisi eğitici oyun kartlarıdır. Basit 2 parçalı yapbozlar, 4 parçalı yapbozlarla, eşleştirme kartları, hafıza oyunlarıyla, sayı kartları, harf kartları gibi parçaları yerleştireceği eğitici oyuncaklarla küçük, ince motor gelişimi desteklenebilir. Eğitici oyuncak ve çocuk kitapları için Tethystore.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Hamur Oyunları

 

Her bir çocuğa hamur verilir ve ilk olarak yuvarlak oluşturması istenir. Daha sonra küçük parçalar halinde yuvarlaklar yapması istenir. Yapılan küçük yuvarlakları oklava ile açmaları daha sonra plastik bıçaklarla kesmeleri istenir.

 

 

Boncuk Etkinliği

Büyük kartonlara büyük şekiller çizilir. Boncuk ve yapıştırıcı verilir. Çocuğun bu boncukları şeklin üzerine yapıştırması istenir. Bu etkinlik, çocuğun 1.sınıfta göreceği şekillere de alışmasında yardımcı olmaktadır.

 

İp Etkinliği

 

Bu etkinlikte ip ve büyük boncuklar kullanılır. Büyük boncuklar ipten geçirilir. Bu etkinliği biraz daha zorlaştırmak için belirli bir örüntü şeklinde dizmeleri istenebilir: Örneğin mavi boncuktan sonra daima pembe boncuk gelmeli şeklinde.

 

Ataş Etkinliği

 

 

Yapılan bu etkinlikte büyük ataşlar kullanılır. Büyük ataşlar renk renk seçilir ve renklerine göre birbirlerine geçirmeleri istenir. Bu sayede çocuk parmaklarını daha iyi kullanmayı öğrenir. Ataş etkinliğinde daha farklı olarak küçük ataşlar kullanılabilir. Küçük ataşlar renklerine göre kesilmiş kartonlara takılabilir. Böylelikle ince motor becerileri kazanımları çocuklara verilmiş olur.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım