x

Çocuklarda Huysuzluk ve Öfkeyi Önlemenin 7 Yolu

Çocuklarda Huysuzluk ve Öfkeyi Önlemenin 7 Yolu

 

Eminim başınıza gelmiştir...
 

Dışarıda, doktora gittiğinizde veya çok eğleneceğini düşündüğünüz bir doğum günü partisinde, çocuğunuza aniden bir şey olur ve huysuzluk yapmaya veya daha kötüsü öfkelenip bağırmaya, ağlamaya veya sizi tekmelemeye başlar. Sakin olmasını söyleseniz bile, işe yaramayacaktır. Siz de, etraftanızdakilerin size garip garip bakmasını izlersiniz.

 

Küçük çocukların kendi hayatları üzerindeki hakimiyetleri azdır. Özellikle küçük yaşlarda istek ve hayal kırıklıklarını dile getiremeyecek kadar az kelime bilirler.

 

Çocuğun huysuzluk yapması veya aniden öfkeyle tepki vermesi, aslında kendini ifade etme yeteneği gelişmemiş bir çocuğun kendi isteklerini ifade etmesinin normal yoludur.

 

Öfke Nöbetlerini Engellemek İçin 7 Yol

 

1. Temel Prensiplerinize Dikkat Edin
 

Çocuğunuz susuz, aç, yorgun ya da aşırı tepkili mi? Bunlar, olası öfke nöbetleri için alışılmış ön koşullarıdır. Çocuğunuzun yorgun olduğunu bildiğiniz zaman potansiyel öfke nöbetleri tetikleyicilerinden kaçının – örneğin dışarıda ve alışverişteyseniz, çocuğunuzun susayabileceğini düşünüp, yanınıza su alın.

 

2. 5 Dakikalık Uyarıları Kullanın
 

Hiç kimse güzel bir şeyin bitmesini istemez. Çocuğunuza, oyun parkını ya da arkadaşlarıyla oyun oynadığı yeri terk etmeden önce uyarıda bulunun ki onun için sürpriz olmasın.

Beklentilerinizi çocuğunuza açık bir şekilde ifade etmeniz önemlidir. “10 dakika içinde çıkıyoruz. 5 dakika içinde çoraplarını ve ayakkabılarını giyerek arkadaşlarınla vedalaşmanı umuyorum.”

 

3. Uyarılara Dikkat Edin
 

Çocuğunuz dikkatinizi çekmek için öfkeyi araç olarak kullanıyor olabilir mi?

Eğer böyleyse, çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Çocuğunuz olumlu bir davranış gösterdiğinde, başarısızlıklarında olduğu gibi olumlu davranışlarının da farkında olduğunuzu gösterin. Temel olarak, pozitif ve yapıcı uyarılara önem verin.

 

4. Ev İçi Rutinler
 

Aile rutinlerinizi geliştirin. Örneğin, düzenli yemek ve uyku saatlerine sadık kalın. Küçük çocukların hayatları tamamen değişikliklerle doludur ve sürekli gelişir. Gelişimlerine ve özgüvenlerine pozitif katkı sağlamak için istikrarı sağlayın.

 

5. Duygu İçeren Sözler Kullanın
 

Duygularını belirtmesi ve anlatması için çocuğunuzu teşvik edin. Çocuğunuza kendini ifade edebilmesi için kelime dağarcığını geliştirebilirsiniz. Örneğin, “Arkadaşının sana bağırmasına mı sinirlendin ? gibi

 

6. Sınırlı Seçenek Sunun
 

Bu kısım önemli: çocuğunuzun kapris yapmasına izin vermeyin. Onun yerine, iki ya da üç seçenek sunun — atıştırmalık, aktivite ya da giymek istediği kıyafet.

 

Örneğin, “Okula giderken ayakkabılarını giymen gerekiyor çünkü kural bu. Spor ayakkabılarını mı yoksa botlarını mı giymeyi tercih edersin?” diyebilirsiniz. Çocuk Doktoru Laurel Schultz, güvenlik konusunun hiçbir zaman tartışma konusu olmaması gerektiğinin üzerinde duruyor: Örneğin, istese de istemese de bir çocuk arabada emniyet kemeri takmak zorundadır.

 

7. Farklı Alternatifler Kullanın
 

Dikkatin dağılması bir büyü gibi çalışır. Yasak bir konuyla ilgili bir sorun görürseniz, elinizdeki en iyi koz ona başka bir seçenek sunmaktır. Ve çocuğunuz bundan dolayı üzgün veya hayal kırıklığı içinde olursa, başka bir aktivite önerin ya da onu içinde bulunduğu ortamdan uzaklaştırın.

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım