x

Çocuklara ödevi sevdirmenin 5 yolu

Ödev Yapmak İstemeyen Çocuğa Ödev Nasıl Sevdirilir ? 

 

Okul yaşındaki çocukların en az sevdiği kelimelerden bir tanesi, ÖDEV. Ödev yapmak hiçbir çocuk için eğlenceli değildir ve genellikle evde ödev'in yapılması ile ilgili birçok sorun yaşarsınız.

 

Ancak bunun bir çözümü var ;

 

Çocuğunuzun ödev yapmak istememesinin altında yatan nedenleri anlamak. Motivasyon eksikliği mi, evdeki düzen mi, yoksa ödevi yapacak kadar konuyu öğrenememiş olmak mı ?

 

Psikolojide şöyle bir prensip varmış : "Eğer birisine sevmediği bir şeyi sevdirmeye çalışıyorsanız, ortamı ve çevresini seveceği hale getirmeniz gerekir." Bizim konumuza gelecek olursak, bu durum "çocuğunuzun için onu mutlu edecek bir çalışma düzeni ve çalışma alanı yaratmak" manasına geliyor.

 

 

1) Ödev Yapmak İçin Zaman Belirleyin

 

Okulun ilk gününden itibaren, mutlaka ev ödevi için bir zaman belirleyin. Bu, hergün akşam yemeğinden önce veya sonra bir zaman olabilir. Uzmanlar, çocukların okuldan sonra evde biraz eğlenceli vakit geçirip kafayı rahatlattıktan sonra ödev yapmanın daha doğru olduğunu söylüyorlar.

Ama kritik olan ödev için net bir saat / zaman aralığı belirlemektir.

 

 

2) Ders Çalışmak & Ödev Yapmak İçin Bir Çalışma Alanı Oluşturun

 

Burada önemli olan, çalışma alanının neresi olacağından çok, bir çalışma / ödev yapma alanının belirlenmesidir. Bazı çocuklar için en uygun yer odalarındaki çalışma masası, bazıları için siz yemek yaparken, mutfak masası en uygun ödev yapma yeri olabilir. Bu alanın tüm dikkat dağıtıcı (gazete, cep telefonu, tablet bilgisayar vb.) şeylerden arındırılmış olması iyi olacaktır.

 

Ödev sorunu

 

TV karşısında veya hergün başka bir yerde ödev yapan çocuklar var. Eğer çocuk hergün aynı saatte ve aynı yerde ödevinin başına oturmaya başlarsa, bu düzen çocuğunuzun ödev yapmasını daha kolay ve programlanmış hale getirecektir.

 

Çalışma alanında ödev için gerekecek tüm kırtasiye vb. malzemeleri hazır tutun çünkü eksik kalem, kalemtraş, silgi veya boyama kalemi almak için çalışma masasından kalkması konsantrasyonunu bozacaktır.

 

 

3) Uzun Ödevleri Bölümlere Ayırarak & Ara Vererek Yaptırın

 

Küçük yaştaki çocuklar uzun süre konsantre olmakta zorlanırlar. Bu nedenle çocuğunuz uzun bir ödevin başına oturmuşsa, kendini zorlayıp, sıkılıp ödevi yapmaktan vazgeçmeden, siz ara verip sevdiği birşeyle oynamasını isteyin.

 

Maksimum 15-20 dakikada bir ara vermek idealdir. Böylece çocuğunuz ödevden sıkılmadan ara vermiş ve sevdiği birşeylerle uğraşmış olacaktır.  

 

 

4) Ödevi Oyuna Dönüştürün

 

Oyunlaştırma kelimesini belki duymuşsunuzdur. Son zamanlarda epey popüler hale gelen bu kelime aslında bilerek veya bilmeyerek yıllardır uygulanan bir teşvik yöntemidir. Oyunlaştırma kısaca, oyun haricindeki bir konunun oyun mantığı ve mekaniklerini kullanarak daha fazla etkileşim almasını sağlamak için kullanılan bir tekniktir.

 

Ödevi eğlenceli hale getirin

 

Kutulardan oluşan veya bir gülen surat çizelgesi yapıp, ödevin tamamını veya ilk kısmını bitirdiğinde, bir kutunun / gülen suratın içini boyamasını isteyebilir ve tüm kutuların içi boyandığında, çocuğunuzun çok sevdiği birşeyle vakit geçirmesine, uzun zamandır oynamadığı ve sevdiği bir oyunu oynamasına izin verebilirsiniz.

 

Veya sayı sayma, heceleme ödevi yapıyorsa, eğitici oyun kartları kullanarak, harf, heceleme veya sayı sayma ödevlerini oyunlaştırabilir ve ilgisini daha çok çekecek unsurlarla, ödevde istenen konuyu farkında olmadan çocuğunuza öğretmiş olabilirsiniz.

 

 

5) Müzik Eşliğinde Ödev Yaptırmayı Deneyin

 

Araştırmalar, hiperaktif çocukların ve yaşta biraz daha büyük çocukların fonda müzik varken daha çok ders çalıştığını / ödev yaptığını gösteriyor. Eğer çocuğunuz müzik dinlemeyi seviyorsa, tercihen entrümental bir fon müziğiyle ödev yapmasını daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Deneyin.

 

 

- Özel okul seçimi ile ilgili tavsiyeler

- Çocuklar için 5 adet eğitici ipad uygulaması

- Okul fobisi nasıl yenilir ?

 

 

Ozan YAĞCI

 

 

 

 

Anahtar Kelimelerçocuk ödev okul
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım