x

Çocuk Eğitiminde Oyuncakların Önemi

Okul Öncesi Eğitimde Eğitici Oyuncakların Önemi

 

Oyunlar ve oyuncaklar çocukların neredeyse tüm becerilerini geliştirmede destek olan yardımcılardır. Oyuncaklar sayesinde çocukların hayal gücü gelişir, sosyal ilişkileri gelişir, zihinsel ve bedensel olarak gelişirler ve yaratıcı birer birey olmaları da oyuncakları sayesinde olur. Oyuncağın tanımı da bu olmalıdır. Çocuğun gelişimine önemli katkıyı oyuncaklar sağlamaktadır.

 

Çocuklar okul öncesi yaş grubunda bilgiye açtır; fakat öğretmek çok zordur. Çünkü onlar oyun oynamak isterler. Oyuncaklarla oynayan çocuk kendini keşfeder. Bu yüzden oyuncağın önemi oldukça fazladır. Cinsiyet rollerini bile oyuncaklarla kavrarlar. Hayal güçlerini kullanırlar ve yaratıcılıkları gelişir.

 

 

Okul öncesi eğitiminde daha çok eğitici oyuncaklar kullanılır. Eğitici oyuncakların çocuğun gelişimine etkileri farklı değildir. Yine bu oyuncaklarla hayal gücünü kullanarak oynayabilir.

 

Eğitici Oyuncaklar Çocuklara Neler Kazandırır ?

 

Eğitici oyuncağın tanımı ve önemi ile ilgili bilgi verecek olursak okul öncesi çağında çocuğa belirli kavramları kazandırmak gerekiyor. Bunu en iyi şekilde yapan şey ise oyuncaklardır. Okul öncesi çağdan beri çocuğa eğitici oyuncaklar alınmalıdır. Bu onun gelişmesine en büyük katkıyı verecektir. Bebekliğinden beri çocuklara eğitici oyuncaklar alınmalıdır.

 

 

Bu oyuncaklar sayesinde çocuğun bilişsel becerileri gelişmeye başlar. Tanıma, kavrama, hatırlama vb. özellikleri artar. Objeler arasındaki ilişkiyi kurmayı sağlar. Eğitici oyuncaklardan en çok kullanılanı şekil yerleştirmedir. Şekiller ve şekillerine göre delikler bulunan bir kutu verilir ve çocuktan şekilleri delikten nasıl sokacağı gösterilir. Çocuk zamanla şekli kavrar ve benzeriyle eşleştirir. Bu şekilde eğitim gerçekleşmiş olur.

 

Eğitsel oyuncaklara örnek vermeye devam edecek olursak kukla bunların içerisine girebilir. Çocuğa bir kukla verilir ve gösterilen fotoğraflardan anladığını canlandırılması istenir. Bu durumda çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlanmış olur. Hayal gücünü de geliştirir.

 

 

Eğitsel oyuncaklar hem hayal gücünü geliştirmesinde yardımcı olan hem de eğitim veren oyuncaklardır. Sadece okul öncesi eğitimi alan çocuklar değil, eğitsel oyuncakları bu dönemden önce de almak gereklidir. Çocuğun kavrama, tanıma gibi becerileri daha küçük yaşlarda daha çabuk öğrenmesi için eğitsel oyuncaklar gereklidir. Fakat sadece eğitsel oyuncaklar alınmamalıdır. Çocuğun istediği ve eğlenebileceği oyuncaklarda alınarak hayal gücüne katkı sağlanmalıdır.

 

Eğitici Oyun Kartları, Çocuk Kitapları için tethystore.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım