x

Anaokulu Çocuğunun İhtiyaç Listesi

Anaokulu Çocuğunun İhtiyaç Listesi

 

Çocuğu olan herkes bilir anaokulunun önemini. Çocuğu anaokuluna giden her aile de bilir anaokulu etkinliklerini. Çocuklarımız her gün eve geldiğinde ellerinde yeni bir etkinlik ile beraber, bazen şaşkınlığımızı gizleyemeyiz, bazen de hayranlığımızı. İşte o zaman hepimizin içinden geçirdiği sestir ‘İyi ki…’.

 

Evet iyi ki o, benim çocuğum, iyi ki anaokuluna göndermişim, iyi ki… uzayıp gider, çünkü çocuğumuzun o elinde bulundurduğu etkinlikleri çocuğumuzla bağdaştıramamışızdır. Benim çocuğum mu yaptı gerçekten diye. Evet, benim çocuğum yaptı o etkinliği ve ben iyi ki çocuğumun okul öncesi anasınıfı eğitimini almasını istemişim ki, öğretmeni sayesinde ben de çocuğumu tanımaya, yeteneklerini keşfetmeye başladım.

 

Okul Öncesi

 

Anaokulu da tıpkı normal okul gibi gayet ciddi ve resmi bir kurumdur. Dönemin ilk haftasında yapılan veli toplantısında öğretmenler velilerden istediklerini açıklarlar. Bunu sadece okul öncesi kırtasiye malzemeleri falan gibi düşünmeyin sadece, davranışsal olarak da beklentileri var tabi. Sonuçta eğitim tek yönlü olmuyor, okul ve aile iyi bir takım olmalı. İşte bu yüzden veli toplantıları hemen okulun ilk günlerinde yapılır, ekip ruhunu aşılamak ve benimsetmek için. Bu istekleri karşılığında bir de çocuklara verecekleri var tabi öğretmenlerin, bunlardan da bahsederler ve toplantıyı sonlandırırlar.

 

Okul Öncesi Eğitim

 

Toplantının sonunda ise velilere birer liste verirler, anaokulu çocuğu ihtiyaç listesi. O ihtiyaç listesinde neleryoktur ki; kırtasiye malzemeleri, okul öncesi eğitim paketi… vb. yaklaşık 70 – 80 kalem eşya listesi. Ama listenin kabarık olduğuna bakmayın, çok fazla yekün tutacak şeyler değil. Kağıtlar, boyalar, hamurlar, eğitici kitaplar vs. vs.

 

İşte hemen hemen tüm anaokullarında geçerli olan işleyiş bu şekildedir. Anaokulu çocuğunun ihtiyaç listesini ana haları ile genellemek bu şekilde mümkün. Ama tekrar belirtmek gerekirse, önemli olan listenin uzunluğu değil, çocuğumuza kazandırdıklarıdır. Çocuğumuzdaki gelişimi ve değişimi gözlemleyerek, yetkinliklerinin farkına vararak, etkinliklerde ona yardımcı olarak çocuğunuzu gözlemlemeniz ilk kuraldır. O zaman anaokulu çocuğunun ihtiyaç listesini tekrar sıralayacak olursak; öncelikli olarak en önemlisi olan sevgi ve şevkatiniz, ardından ona yakınlığınız yani onunla olan arkadaşlığınız, en son maddesel ihtiyaç listesi. Yani çocuğunuzun öncelikle sevgi, şevkat ve arkadaşlığa ihtiyacı oluyor, gerisi teferruat…

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım