x

TEOG puanıyla özel okul kayıtları başladı.

 

TEOG kapsamında öğrenci alan özel okulların ön kayıtları 27 Haziran'da (dün) başladı, 1. dönem ön kayıtlar 30 Haziran’a kadar sürecek.

 

1 Temmuz’da birinci asil kayıtlar yapılacak. Kayıt süreci, 14 Temmuz’a kadar devam edecek. Ancak bu tarihlere 9 gün bayram tatili denk gelince süre kısaldı. Türkiye Özel Okullar Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, velileri süreyi kaçırmamaları konusunda uyarırken, dikkat edilmesi gerekenleri de anlattı.

 

Ortaokul 8’inci sınıfların katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçlarına göre özel okullara kayıt yaptıracak adayların tercih ve yerleştirme döneminin bir bölümü bayrama denk geldi. MEB’nın ‘2015-2016 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e­-Kılavuzu’na göre, tercihlere esas kontenjan tabloları ve 8’inci sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) 29 Haziran’da ilan edilecek. TEOG ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 27 Haziran-14 Temmuz arasında. Bu süreye bayramın denk gelmesi kayıt süresini kısalttı. Türkiye Özel Okullar Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, “Okullar olarak bu dönem olağan üstü bir durumdayız, bayram olduğu için. Fedakarlık edip 10 kişi çalıştıracağımıza ek eleman çalıştıracağız. Bu dönemi veliye sıkıntı vermeden yani 10 günlük bayram tatilini kesmeden atlatmaya çalışacağız” dedi. Gülan velilerin dikkat etmesi gereken konuları ise şöyle anlattı:

 

KAYIT SAATLERİ ÖNEMLİ

 

Özel okul taban puanları açıklandı. 30 Haziran’da ön kayıt için taban puanları yetmiyorsa gönül rahatlığıyla tatile gitsinler. Ayın 11’inde taban puanları internet sitesinden göreceklerdir. Puanı birden çok okula yetenler liselerin hangi saate kadar asil liste, hangi saatten sonra yedek liste kaydına geçeceğine çok dikkat etsin. Ona göre strateji hazırlasın. Çok istediği okula göre bir plan yapsın.

 

ÖZEL OKULLARIN WEB SİTELERİNİ TAKİP EDİN

 

Özel okullar liste astığında kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, Robert Kolej 1.000 puandan başlayıp 995’e kadar 500 kişiyi sıraladıysa, aynı kişi Üsküdar Amerikan’ın da listesinde yer alabilir. Kaçıncı sırada olduğuna bakarak, hatta ilgili okula ‘Bana yedekte sıra gelir mi?’ diye sorarak bir strateji oluşturulmasında yarar var. Ama özellikle özel okulların asil listeden yedek listeye geçiş saatleri farklı olabileceği için okulların internet sitelerini ve yetkililerinin görüşlerini çok dikkate alsınlar. Okullar belki, 2 Temmuz’da taban puan ilan edebilir. Tahminimce özel okullar bayram tatilinde puan açıklar ama işlem yapmazlar, takip etmekte yarar var.”

 

VELİLER OKULLARI GEZMEYE BAŞLADI

 

Özel okulların ön kayıtlarının ilk gününü, taban puanı 845 olan Beyoğlu’ndaki Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nde izledik. 92 kişilik kontenjanı bulunan okulda ön kayıtlar internet üzerinden yapılıyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre adaylar internetteki kayıtlara ilk günden yoğun ilgi gösterdi. Okul müdürü Alexandre Abellan, kayıt tarihlerinde araya bayram tatili girdiği için geçen yıla göre ilk günden ön kayıtlara ilginin daha çok olduğunu belirterek, şunları söyledi:“Bizim için de, veli için de zor bir dönem. Cuma 24.00’e kadar çalışacağız. Bayram tatiline kontejanı doldurup doldurmayacağımızı bilmeden gideceğiz. Veliler panikle bütün okullara ön kayıt yaptırıyor. Sakin ve sabırlı olmak lazım. Puanlarımız değişecek mi, bilmiyoruz. Çok sayıda ön kayıt var. Telefon edenler çok. Bu bir başarı mı yoksa insanlar panikten mi böyle davranıyor, biz de anlamadık. Bayramda çalışmıyoruz.”Okulla ilgili bilgi almak isteyen veli adayları için bir tanıtım toplantısı yapıldı. Velilere okul, hazırlıktan son sınıfa kadar okutulan dersler ve etkinlikler hakkında bilgi verildi. Okulu gezen velilerin yorumları şöyle:

 

Melike Koşar (Veli): Ön kayıt yaptırmaya puanımız tutmuyor ama yakın olduğu için bakıyoruz. Kızımın okulu gezmesini istedim. Saint Benoit Lisesi’ne de ön kayıt yaptırdık. Fransız liselerini tercih ediyoruz.

 

Meryem Öztürk (Veli): Oğlumun puanı 845. Gezdik, çok beğendik. Çok şey katacağını düşünüyoruz. Buraya ve Saint Benoit Lisesi’ne ön kayıt yaptırdık. Önceliğimiz Sainte Pulcherie. Cumaya inşallah kayıt olacağız.

 

Irmak Öztürk (Öğrenci): Bu okul çok güzel. Saint Benoit ile bu okul arasında kalmıştım. Hazırlık süreci zordu. Şimdi biraz daha bekleyeceğim.

 

Sonuçlar 8 Ağustos’ta

 

ÖZEL OKULLARA 2016 KAYIT TAKVİMİ

I. Ön kayıt: 27-30 Haziran Perşembe 
I. Asil kayıt: 1 Temmuz saat 09.00-14.00
I. Yedek kayıt: 1 Temmuz saat 14.00’den sonra

II. Ön kayıt: 11 Temmuz
II. Asil kayıt: 12 Temmuz
Serbest kayıt: 13 ve 14 Temmuz

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım