x

TEOG puanı nasıl hesaplanır ?

TEOG puanı nasıl hesaplanır ?

 

Temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavı’nın kısaltması olan TEOG her ortaokul öğrencisinin hayallerindeki liseye geçmek için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Öğrencinin ortaöğretim başarısı ve sınavdan alacağı sonuç ortalaması alınarak, nihai TEOG puanına ulaşılır ve merkezi yerleştirme ile öğrenci tercih edeceği okullardan birisine yerleştirilir.

 

TEOG ortaokulun 4 sınıfında, her dönem birer tane olmak üzere toplam 6 sınavın toplamıdır. TEOG’dan önce SBS ve daha önce Anadolu Liseleri sınavları uygulanmaktaydı. TEOG bu sınavlara göre biraz daha verimli ve hata payı daha düşük bir sınav olarak tanımlanmaktadır. Zira öğrencinin tek bir sınavdaki başarısı değil, 8. Sınavda girilecek toplam 12 sınavın ortalamasına okul başarı puanlarının eklenmesi sonucu oluşan puan tipi ile öğrenci seçilen bir sınavdır. Ve tek sınavın ortaya çıkardığı pek çok dezavantajı ortadan kaldırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı bu konuda devamlı süren araştırmalar yapmakta ve en efektif sınavın geliştirilmesi için çalışmaktadır.

 

TEOG sınavı puan hesaplaması yöntemi ile ilgili bir örnekle konuyu daha anlamlı hale getirmeye çalışalım.

 

TEOG sınavında öğrenciler ;

 

Türkçe,

Matematik,

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,

Fen ve Teknoloji,

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 

Yabancı Dil

 

derslerinden sınava girecektir. Sınav 2 günde yapılacak, sınavın 1. gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 2. gün Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinin sınavları yapılacaktır.

 

TEOG sınavında her ders için 20 soru sorulmaktadır. Ve her ders için sınav süresi 40 dakikadır.

 

TEOG Puan Hesaplama

 

TEOG sınavında derslerin katsayıları farklı olarak hesaplanmaktadır, Türkçe 4, Matematik 4, Fen ve Teknoloji 4, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 2, Yabancı Dil 2 katsayıları ile çarpılmaktadır.

Ortaya çıkan puan toplamının aritmetik ortalaması alınarak ağırlıklandırılmış TEOG puanı elde edilir. Bu puana 6,7 ve 8. Sınıf başarı puanları eklenerek sonuç 2’ye bölündüğünde TEOG yerleştirme puanı elde edilir.

 

MEB'in hazırladığı TEOG puan hesaplama aracıyla puan hesaplamak için tıklayınız.

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım