x

Temel Yeterlilik Testi TYT Puanı Nedir?

TYT Puanı Nedir?


YKS sınav sistemi açıklandıktan sonra yeni puanlar ve hesaplamalar devreye girdi. Bunlardan en önemlisi Temel Yeterlilik Testi Puanı oldu. Peki Temel Yeterlilik Puanı yani TYT Puanı nedir?

 

YKS 1'deki testler daha önceki YKS yazımızda da belirttiğimiz gibi Temel Yeterlilik Testi olarak adlandırılıyor. Temel Yeterlilik Testi kapsamınıda 40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorusu var. Öğrencilerin bu soruların sonunda aldığı, TYT (Temel Yeterlilik Testi) sonucu, Temel Yeterlilik Testi Puanı yani, TYT Puanı olarak adlandırılıyor belirleyecektir.

 

TYT Puan Hesaplama
 

Temel Yeterlilik Testi'nde Türkçe ve Temel Matematik testlerinin sonuçları, TYT Puan Hesaplama sına eşit oranda etki ediyor. Yani TYT puan hesaplaması yapmak için Türkçe test sonucunu yüzde 50, Temel Matematik test sonucu yüzde 50 oranda ağırlandırmak gerekiyor.

 

Temel Yeterlilik Testi Puanı Ne İşe Yarayacak?


TYT puanı, önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanı manasına geliyor. Yani öğrencilerin herhangi bir önlisans programını tercih etmek için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT Puanı) en az 150 olması gerekiyor. Temel Yeterlilik Testi Puanı, TYT Puanı 150’nin altında olan öğrenciler maalesef herhangi bir yükseköğretim programını tercih edemeyecek.

 

Bir önlisans programını tercih etmek için TYT Puanı'nın en az 150 olması gerekiyor.
 

TYT puanı 180 ve üzeri olan öğrenciler ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaklar.
 

Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan öğrenciler, isterlerse puanlarını bir sonraki yıl için de geçerli sayabilecek.

 


 

Yorumunuzu aşağı yazınız 

 

Siz YKS Temel Yeterlilik Testi hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıya yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

Yorumunuzu aşağı yazınız 

Siz YKS Puan Hesaplamayla ilgili neler düşünüyorsunuz? Aşağıya yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

Yorumunuzu aşağı yazınız 

Siz YKS Puan Hesaplamayla ilgili neler düşünüyorsunuz? Aşağıya yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım