x

Özel okul teşviki almak için şartlar değişti

 

Geçen yıl başvurular ağustos ayının ilk haftası alınırken bu sene ağustos ayı içinde yapılacağı belirtildi. Destek verilecek öğrenciler, geçen yıl eylül ayı başına kadar açıklanmıştı ancak bu yıl eylül ayı içinde açıklanacak. Ayrıca destek verilecek asil listedeki öğrencilerin yüzde 10’u kadar yedek öğrenci belirleniyordu. Yeni düzenlemeyle yedek öğrenci olmayacak.

 

En önemli değişiklik, akademik başarıdan çok ailenin maddi durumuna göre puanlama yapılması.

 

Yönetmelikte dikkat çeken değişiklikler şöyle:

 

EYLÜLDE NAKİL YAPAN HAKKINI KAYBEDECEK

Eğitim öğretim desteği alarak bir okula kaydını yaptıran öğrenci, eylül ayında nakil yaptırırsa destek hakkını kaybedecek.

 

BURSLU ÖĞRENCİYE DE DESTEK

Eski yönetmelikte özel okulda burslu okuyan öğrenciye eğitim öğretim desteği verilmiyordu. Düzenlemeyle burs oranı yüzde 51’in altında olan öğrenciler destek alabilecek.

 

ANNE VEYA BABASI OLMAYAN İLE MEB PERSONELİ EŞDEĞER

Bakanlık, destekten yararlananları belirlemek üzere kullandığı ‘tespit formu’nda da değişiklik yaptı. Formdaki kriterlere göre en fazla puan toplayanlar özel okul desteğinden yararlanacak. Anne veya babası MEB’de çalışan çocuklar da sisteme dahil edildi ve 70 puan olarak belirlendi. Bu puanın, anne veya babasından birini kaybetmiş öğrencinin alacağı 80 puanı ile çok yakın olması dikkat çekti.

 

DÜŞÜK GELİRLİYE DAHA ÇOK PUAN

Puanlama sisteminde gelir durumunun önemi arttı. Özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla puan verilecek. Örneğin geçen sene ailesinin aylık geliri 750 TL’den az olan 10 puan, 10 bin 500’den fazla olan ise 1 puan alıyordu. Aradaki fark sadece 9 puandı. Bu sene ailenin aylık geliri 1000 TL’den az ise 340 puan, 10 bin 501 TL ve daha fazla ise 40 puan verilecek.

 

Akademik Başarı Kriteri Artık Daha Az Önemli

 

Özel okul yönetmeliğindeki değişikliklerle ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci şunları söyledi: “Geçen yıl öğrencilerin akademik başarısı toplam puanlamayı yüzde 50 oranında etkiliyordu, bu yıl ise bu oran yüzde 26’ya düşürüldü. Ailenin toplam gelirinin genel puanlamada oranı, geçen yıl yüzde 10’du, bu yıl yüzde 34’e çıkarıldı. Geçen yıl en çok şikayet aldığımız konulardan biri teşvikli öğrencilerin kaydında oldu. Okul, teşvikli öğrenci alacağına dair başvurusunu yapmasına rağmen boş kontenjanını ücretli öğrencilerle doldurduğu için ‘Yerimiz yok sizi kaydedemiyoruz’ diyor. Özel okul, eğitim-öğretim desteği kapsamında öğrenci almayı Bakanlıktan talep ettiği için öğrenciyi kaydetmek durumunda.” (AA)

 

‘Asansör’ şartı esnetildi

- Yeni düzenlemeyle okulların ‘A, B, C, D’ olarak gruplandırılabilmesi için verilen süre 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. 

- Eski yönetmelikte sadece asansör bulundurma zorunluluğu varken yeni düzenleme ile buna, ‘engellilere erişilebilirliğini sağlayan taşıma ve iletme sistemleri’ ifadesi de eklendi. 

- Özel mesleki ve teknik lise öğretmenlerinin haftalık ders saati 40’a çıkarıldı. 

- Eski yönetmelikte okullardaki takviye kurslarının sadece cumartesi günü yapılabileceği belirtilirken, düzenlemede ‘hafta sonu’ denildi. Yani pazar günleri de kurs olabilecek.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım