x

Eğitim Öğretim Desteği

Eğitim Öğretim Desteği Nedir ?

 

Eğitim öğretim desteği çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen velilere devlet tarafından verilen hibeye desteğe verilen addır.

 

Medyada sadece halihazırda özel okullarda okuyan öğrenciler yararlanabilir gibi bir algı oluşmasına rağmen, işin doğrusu bu teşvikten herkesin yararlanabileceğidir. Yani çocuğunuz devlet okulunda okuyor ve özel okulda eğitiminize devam etmek istiyorsanız, bu eğitim öğretim desteğinden yararlanabiliyorsunuz. 

 

Ancak, eğitim öğretim desteğinin bazı kriterleri var ;

 

Çocuğunuzun her sene akademik olarak başarısını devam ettirmesi gerekiyor. Öğrenci başarısını devam ettirdiği sürece devlet size her sene eğitim öğretim desteği vererek çocuğunuzu özel okulda okutmanıza destekte bulunuyor. Ama çocuğunuz akademik olarak başarısız olursa eğitim öğretim desteğinden artık yararlanamazsınız. Yani çocuğunuz başarılı olduğu sürece liseyi bitirene kadar bu eğitim öğretim desteğinden yararlanabilirsiniz.

 

Eğitim Öğretim Desteği Kontenjanları

 

Eğitim öğretim desteği hakkında bir başka merak edilen konu ise Kontenjanlar. Evet bu eğitim desteğinden herkes yararlanamıyor. Belli bir özel okul tercihi yapmanız ve istenen kriterlere uygun olmanız gerekiyor. Örneğin lise eğitim seviyesi için o sene kontenjan 50 bin. Eğitim Öğretim desteğine hak kazandıktan sonra, istediğiniz bir özel okula kayıt yaptırıp eğitim öğretim desteğini kullanmaya başlayamıyorsunuz. O okul için verilen kontenjanın içinde kendinize yer bulmanız gerekiyor. 

 

Eğitim Desteği için e-Okul sisteminden veliler başvurmadan önce Özel Kurumlar Eğitim Öğretim Desteği bölümündeki başvuru formunu doldurması gerekiyor. Bu form doldurulduktan sonra MEB velileri değerlendirmeye alıyor. Bu değerlendirmede öğrencinin akademik başarı durumu, kardeş sayısı, öğrencinin sanatsal & sportif başarıları ve ailenizin aylık geliri etkili olacak. Eğer öğrencinin il veya bölgesinde bir başarısı veya bir olimpiyat başarısı varsa, bu size değerlendirmede avantaj sağlıyor. 

 

MEB her kesimden velinin çocuklarını özel okullara gönderebilmelerine destek olmak için başlattığı eğitim öğretim desteğinde, ailelerin gelir durumlarına yeni bir düzenleme getirildi. Yapılan son değişiklikle, öğrencinin akademik başarısının puantajdaki etkisi yüzde 26’ya düşürüldü. Ailenin aylık gelirinin puantajı ise yüzde 34’e çıkarılmış durumda. Aileden daha önce eğitim öğretim desteği alan öğrenci olsa bile, aynı aileden 3 öğrenciye kadar eğitim öğretim desteği alınabilecek. Ebeveynleri MEB'te çalışan öğrencilere fazladan 70 puan daha veriliyor.

 

Eğitim öğretim desteği başvuruları, eokul üzerinden yapılıyor. Eğitim desteğinden yararlanmak isteyen veliler, başvurularını 15 Ağustos ile 2 Eylül arasında e-okul üzerinde yapmalı. Başvuruyla ilgili takvim şu şekilde ;

 

 

Eğitim Öğretim Desteği Takvimi

 

15 Ağustos ile 2 Eylül arasında başvurular yapılıyor. Eğitim öğretim desteği başvurularını veliler e-okul üzerinden yapıyorlar.

 

5 Eylül'de eğitim öğretim desteğine hak kazanan öğrenciler açıklanıyor. Eğer eğitim öğretim desteğine hak kazanmışsanız, 6 eylül'de e-okul'dan özel okul tercihleri yapılmaya başlanıyor. 19 Eylül'de tercihler sona eriyor. 20 Eylül'de özel okul tercih sonuçları açıklanıyor. 21 Eylül'de kesin kayıtlar başlıyor. 26 Eylül'de kesin kayıtlar sona eriyor. 

Eğitim Öğretim Desteği

 

Kaç Öğrenci Eğitim Öğretim Desteği Alabilecek ?

 

Anaokulu yaşındaki öğrenciler için ilk defa eğitim öğretim desteği verilecek öğrenci sayısı 6.000 olacak. İlkokul seviyesi için kontenjan 3.440, Ortaokul seviyesi için 4.000 öğrenci ve Lise seviyesi için ise 4.000 yeni öğrenciye eğitim öğretim desteği verilecek. Temel lise öğrencileri için ise 3.440 kişilik bir kontenjan

var.

 

 

S.No

Özel Okul Türü

Özel Okul Destek Tutarı (TL)

İlk Defa Destek Verilecek Öğrenci Sayısı

1

Okul Öncesi Eğitim Kurumu

2.860

6.000

2

İlkokul

3.440

15.000

3

Ortaokul

4.000

15.000

4

Lise

4.000

15.000

5

Temel Lise

3.440

24.000

Toplam

75.000

 

 

Tüm eğitim seviyelerinde bugüne kadar toplam 350.000 e yakın öğrenci eğitim öğretim desteği aldı. 2016 yılında 75.000 öğrenci destekten yararlandı. 

 

 

Eğitim Öğretim Desteğine Kimler Başvurabilecek ?

 

 

Özel okul eğitim öğretim desteğine başvurabilmek için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekiyor ;

 

 

a) T.C. vatandaşı olmak,

 

b) Okul öncesi eğitimde 15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 tarihleri arasında doğmuş olmak,

 

c) İlkokul birinci sınıflarda 30 Eylül 2015 tarihi itibariyle kayıt şartlarına sahip olmak,

 

ç) 14 Eylül 2015 tarihi itibariyle ortaokul ve imam-hatip ortaokulu beşinci sınıflarına kayıt şartlarına sahip olmak,

 

d) Ortaöğretim kurumlarının kayıt şartlarına sahip olmak,

 

e) 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmak,

 

f) Resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak,

 

g) Eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olmak,

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım