x

Okul Öncesi Dönemde Çocukların Eğitimi

Okul Öncesi Anaokulu Eğitiminin Önemi

 

Öncelikle okul öncesi dönem nedir sorusunu açıklayarak başlamalıyız. Okul öncesi dönem, çocuklarınızın daha okula başlamadan önce hazırlanma evresidir. Bilindiği gibi eğitim sadece okul ile sınırlı olan bir kavram değildir. Kişi doğduğu andan itibaren eğitim sürecine girmekte ve bu süreç hayat boyu devam etmektedir. Bu nedenle çocuklarınıza vereceğiniz okul öncesi eğitimi, onları hem okula hem de sizden farklı bir ortama hazırlayacaktır.

 

Okul Öncesi Anaokulu Eğitiminin Önemi

 

Okul öncesinde çocuğun temel ihtiyaçları nelerdir sorusunun cevabını bulmalı ve ona göre yol almalısınız. Okul öncesi yaşındaki çocuğunuzun temel ihtiyaçları zaten sevgi ve saygı tabanlıdır. Bunun ilavesi olarak toplu alanda yaşamaya alıştırmanız gerekmektedir. Yani, çocuğunuza hırçınlık yapmamasını, paylaşmayı öğrenmesini, hijyen kurallarına dikkat etmesini ve bunun gibi temel konuları açıklamalısınız.

 

Genelde ailelerin yaptığı eğitim anlayışı kardeş yaparak olmaktadır. Toplumumuzda kardeşi olan çocuğun paylaşmayı öğrenebileceği algısı vardır. Peki, kardeşi olmayanlar ya da olma ihtimali olmayanlar paylaşmayı bilmeyecek mi? Kesinlikle hayır. Çocuğunuza okul öncesinde vereceğiniz öncelikli eğitim sevgi ve saygı olmalıdır. Sevgi, saygı ve anlayışla her şeyi çözebileceğine inanan çocuk, farklı çözüm metotlarına başvurmayacaktır. Ona karşı anlayışlı olur, çok katı tepkiler vermezseniz eğer, yaptığı yanlışları bile sizinle paylaşacaktır. Bu nedenle çocuğunuzu rahatlıkla ve huzurla okuluna teslime edebileceksiniz.

 

Anaokulu Eğitiminin Önemi

 

Ayrıca okul öncesinde çocuğunuza vermeniz gereken en önemli eğitimlerden biri de hijyen eğitimi ve toplu alanların kullanımı esnasında uyulması gereken kurallardır. Toplu alanlarda nasıl davranması gerektiğini, neleri yapmasının ona ne gibi zararlar vereceğini bilen çocuğunuz yanlış olan davranışlardan kaçınmaya özen gösterecektir.

 

Ancak, bu davranışları ona söyleyerek onu gözlemlemeniz tek başına yeterli değildir. Siz ona okulda arkadaşlarına nasıl davranması gerektiğini öğretirken ona yol gösterici olacak olan sizin davranışlarınız olacaktır.

 

Okul Öncesi Eğitiminin Önemi

 

Okul öncesi dönem çocuğunun özellikleri arasında, özgür olma eğilimi ve hırçınlaşma baş gösterdiği için mümkün olduğunca tavrızın dozunu ayarlayarak onunla iletişim kurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, sizi örnek alacağı için yaptığı bir yanlışı ‘Senden öğrendim.’ diyecek kadar da cesurdurlar ve gördüklerini asla unutmayacakları için ona yanlış örnek olmamaya dikkat etmelisiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım