x

Kültür Koleji’nden küresel sorunların işlendiği projeler

“Atatürk ve onun liderlik özellikleri, kültürel miraslarımız, Türk tarihi, UNESCO ile diğer global organizasyonların ilan ettiği temalara yaslanan küresel sorunların işlendiği projelere yoğunlaşıyoruz” diyen İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında Kültür Koleji ve Kültür 2000 Koleji olarak çok sayıda proje ürettiklerini belirtiyor. 

 

İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak 2015-2016 Eğitim Öğretim yılına hangi projelerle hazırlandınız? Projeler şu an hangi aşamadalar? Bilgi verebilir misiniz?


İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak her zaman iddialı projeler gerçekleştirdik ve önemli projelerin parçası olduk. 2015-2016 yılında da Kültür Koleji ve Kültür 2000 Koleji olarak çok sayıda proje üretmiş bulunuyoruz. Örneğin, Kültür 2000 Liselerimizde Yabancı Diller Bölümümüzün yürüttüğü 19 Mart günü 20.00-21.30 saatleri arasında tüm ışıkların kapatılarak iklim değişimi ve enerji kullanımında farkındalık yaratmayı amaçlayan küresel  “Earth Hour” projesine katıldık. Tüm bölümlerimizin ortak imzasıyla gerçekleştirdiğimiz disiplinler arası bir çalışma olan Çatalhöyük Kültürel Mirasımızın Tanıtımı Projesi’ni gerçekleştirdik. Bu proje uluslararası bir projedir. IB öğrencilerimizle birlikte yürüttüğümüz CAS Günü etkinliğimiz gerçekleşti. 

 

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığımız projelerimiz de mevcut. Örneğin, 19 Mayıs Gençlik Haftası’nda Miami ve Orlando IB Okulları ile işbirliği yapacağımız uluslararası bir projemiz var. Proje, okul ortamında bir sunumla başlayıp tüm liselerin ve Kültür Üniversitesi’nin de katılımıyla daha geniş tabana yayılacak. Proje kapsamında IB öğrencilerimiz NicolaTesla’nın hayatını konu alan bir tiyatro oyununu sahneleyecekler. Bu açıdan etkinliğin bilimle edebiyatı buluşturan disiplinlerarası bir uygulama projesi olduğunu söyleyebilirim. Veli ve öğrencilerle birlikte yürütmeyi planladığımız yeni projelerimizi gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz. Bu projeler arasında öğrencilerimizi doğayla bütünleştirmeyi hedeflediğimiz “Alkent2000 Doğanın Farkındalığı: Veli-Öğrenci Yürüyüşü Projesi” ve “Büyükçekmece Gölü Bisiklet Yarışması”nın yanı sıra, şarkı söz yazma çalışmalarımız, şiir yazma etkinliklerimiz, dans yarışmalarımız da bulunuyor. Ayrıca, tüm etkinliklerden elde edilen gelirleri Kültür Koleji Mezunlar Derneği kardeş okulu Soma Cenkyeri İlköğretim Okulu’na bağışlayarak sosyal projelere dönüştüreceğimizi belirtmek isterim.

 

Kültür Koleji İlkokulu ve Ortaokulumuzda ise, “Klavye Hızını Test Et” projemiz mevcuttur. Proje, öğrencilerin klavye hızlarını test edebildikleri online çalışmaları ve bu çalışmalar sonucunda elde ettikleri bireysel puanlamaları içerir. İstekli ve yetenekli öğrenciler ulusal ve uluslararası platformda yarışabiliyorlar. Bir başka çalışmamız ise INGED Drama Festivali’dir. Bu çalışma, 4. sınıfların katılmasını planladığımız, İzmir’de düzenlenen İngilizce drama festivalidir. Öğretmenlerimiz tarafından oyunlar belirlenmiş bulunuyor.

 

“Sustainable in Cities:  Sürdürülebilir Şehirler Mümkün mü?” konulu İngilizce kompozisyon yarışmasına da 7. ve 8. sınıf öğrencilerimiz 9 kompozisyonla katıldı. Sonuçları 1. dönem sonunda belli olacak. Comenius için İtalya koordinatörlüğündeki “Not Only Pizza”  ve Yunanistan koordinatörlüğündeki “An Apple a Day Keepsthe Doctor Away” isimli projelere başvurularımızı yaptık. Sonuçlarını beklemekteyiz.

Daha çok hangi alanlara yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?

 

İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak “Kültür Anayasası” çerçevesinde belli başlı ilkelerimiz var. Bu ilkeler ışığında sıralayacağım konular bizim için çok önemli: Atatürk ve onun liderlik özellikleri, kültürel miraslarımız, Türk tarihi, UNESCO ile diğer global organizasyonların ilan ettiği temalara yaslanan küresel sorunların işlendiği projeler. Genel anlamda bu alanlara yoğunlaşıyoruz diyebilirim.

 

Ulusal düzeyde gerçekleştirdiğiniz projeleriniz nelerdir?


Ulusal düzeyde “Klavyeni Test Et”, “Atık Piller Çöp Değildir”, “Kapak Deyip Geçmeyin” projelerini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Ancak, daha önce de bahsettiğim gibi sene içerisinde gerçekleştireceğimiz başka projelerimiz de olacak.

 

YARATICILIK UNSURUNU İÇEREN PROJELER ARIYORUZ

Avrupa Birliği’nin Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Comenius Programı kapsamındaki projelerinizin içeriği hakkında bilgi verir misiniz? Comenius Programı dışında uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğiniz projeler var mı? Bunlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?


Comenius Programı kapsamında İtalya’nın koordinatörlüğünü yaptığı “Not Only Pizza” isimli projeye Kültür Koleji İlkokulu ve Ortaokulu olarak proje ortağı olmak üzere başvurduk. Ayrıca aynı program kapsamında Yunanistan’ın koordinatörlüğündeki “An Apple a Day Keepsthe Doctor Away” projesine de başvurumuzu tamamladık. Öte yandan Erasmus kapsamında yer alan projelere katılmak için çalışmalara devam ediyoruz. Bu hususta özellikle yaratıcılık unsurunu içeren projeler arıyoruz.

 

Kültür2000 Koleji İlkokul ve Ortaokulu’nda ise,“E-Twinning”,  “Comenius” ve “Read Your Way Across Europe!”projelerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. E-Twinning portalından oluşturulan projelerin incelenmesi ardından eğitsel hedeflerimize uygun olan bu proje için okul ortaklığına kabul edildik. Şimdi Ulusal Ajans’a hibe başvurusu aşamasındayız. Bu projemizde İngiltere, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Ukrayna’dan toplam 7 okul ile işbirliği yapmaktayız. İşbirliği yaptığımız okullar, Zespół Placówek Oświatowych w Kamieniu (Polonya), Adeyfield School (İngiltere), Základníškola Varnsdorf (Çek Cumhuriyeti), Millennium Integrated Primary School (İngiltere), Yelanets Humanitarian Gymnasium (Ukrayna) ve IES LES FOIES (İspanya) eğitim kurumlarıdır.

 

Bunun dışında uluslararası projelerimizden bir diğer ise, UNESCO Kardeş Okullar Ağı Programı – ASPnet Okulu Projesi’dir. ASPnet (Kardeş Okullar Ağı), UNESCO tarafından 1953 yılında kurulan, 181 ülkedeki 10,000’in üzerinde eğitim kurumunun yer aldığı evrensel bir eğitim ağıdır. Tüm üye kuruluşlar, uygulamada uluslararası anlayış, barış, kültürlerarası diyalog, eğitimde sürdürülebilir kalkınma ve kaliteli eğitim yararına çalışırlar. Kültür2000 Koleji olarak 2016 senesi Işık Kirliliği yılı olduğundan dünya sorunları kategorisinde “Çevre Kirliliği” temasında bir proje üzerinde çalışmaktayız.

 

Avrupa Kod Haftası “Küçük Web ‘çiler Organizasyonu” ise, bizi heyecanlandıran bir başka proje. “Kod Haftası” tüm Avrupa’da kodlamayı ilerletmek amacıyla düzenlenen bir organizasyon olarak ortaya çıkmıştır. Tüm yıl boyunca düzenlenebilecek kod saati etkinliği için okulumuz 1 Mart-10 Haziran tarihlerini belirlemiştir. Bu organizasyon kapsamında Kültür 2000 Ortaokulu öğrencileri Web Tasarım derslerinde HTML ve CSS kodlarını kullanarak web sitelerini tasarlayacaklardır. Bu çalışmalarla öğrencilerimiz hayal güçlerini geliştirmeye ve kendilerine ait bir sosyal mecra tasarlamaya adım atmış olacaklardır.

 

Ayrıca, “GEF – The World Festival of Creativity in Schools!” organizasyonu kapsamında ise, “Let’s Write” başlıklı uluslararası bir öğrenci yarışmasına katılacağız. Finalleri İtalya’nın Sanremo kentinde gerçekleştirilecek olan yazma yarışmasına 4. ve 8.sınıf öğrencilerimizle katılım sağlayacağız. Yarışma 4 kategoride gerçekleştiriliyor ve her kategori için bir okuldan maksimum 5 öğrenci kabul edilmektedir. Yarışmanın dili İngilizce ve İtalyanca’dır. Finale kalan çalışmalar ise 7 Mart 2016 tarihinde belli olacaktır. Bu yarışmada hedefimiz 4-7 Mayıs tarihlerinde İtalya’nın Sanremo şehrinde gerçekleştirilecek olan törene katılarak okulumuzun adını uluslararası platformda duyurmak ve okulumuza ödül kazandırmaktır.

 

Kültür2000 Koleji’nde IB Programı öğrencilerimiz ile diğer IB okullarıyla uluslararası düzeyde ortak projeler gerçekleştiriyoruz. “Saraydan Kız Kaçırma” operasını Georhe Washington IB High School, Feyyaz Şentürk ve Buse Düz isimli öğrencilerimizin oyunlaştırıp yönettiği “Sultan Hürrem” oyununu da Dwight IB High School’da sahneledik. 2015 yılında Boston’da düzenlenen BOSMUN Konferansı’na özel davetli olarak katıldık. Ayrıca Wheelock College’de Göbeklitepe sunumuna davet edildik. Chicago’da düzenlenen English Language Development projesinde yer aldık. Yine George Washington IB High School’un organize ettiği Kısa Film Yarışması’na ve Mozart drama etkinliğine katıldık. San Remo’daki Global Eğitim Festivali de katıldığımız renkli projelerden birisiydi.

 

Projelerin hazırlanma aşaması hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca projelerle ulaşmak istediğiniz hedefleri de anlatabilir misiniz?
Oluşturduğumuz temalar öncelikle öğretim programının içine yıllık planlar hazırlanırken eklenir. Proje ve tema bazlı dil edinimi sağlamaya çalıştığımız için bu projeler bizim ders aracımız olarak kullanılır. Ayrıca kendi kültürümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtabilmemiz için genel kültür oluşumu sağlamak gerektiğinden araştırma ve sunum teknikleri ile hedeflenen özgüven ve dil ediniminin günlük hayata uyarlanması esas aldığımız noktalardır.

 

ÖĞRENCİLERİMİZ PROJELERE ETKİN KATILIYORLAR

Projelerde yer alacak öğrencileri nasıl belirliyorsunuz? Projeler öğrencilere neler katıyor?
Projeler sınıf bazında tüm öğrencilerin gelişmiş ve geliştirilmesi gereken özelliklerini destekleyecek şekilde sınıflarda uygulatılıyor. Öğrencilerimiz hem bireysel hem de grup olarak projelere etkin katılıyorlar. Bu sayede gelişimlerini kendileri de görmüş oluyor.

 

Projelerin sonuçları nasıl değerlendiriliyor?
Proje dönem sonunda veli ve öğrencilere sunuluyor. Sunum notu, öğrenci bireysel öz değerlendirmesi, akran değerlendirmesi değerleri bir performans notunu oluşturuyor. Ayrıca proje konusunda bir yazılı sınav hazırlanıp değerlendiriliyor

 

Son olarak 2016 yılına ilişkin hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
2016 yılında yine NASA yarışmasına katılmayı hedefliyoruz. Ayrıca diğer TÜBİTAK projeleri de katılmak istediğimiz projeler arasında.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım