x

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü vardır ? Mezun olunca iş olanakları nelerdir ?

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Tanımı

 

Çalıştığı kurumun tanınmasını, yaptığı çalışmaların kişilerde olumlu etkiler oluşturmasını,çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığının artırmasını sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapan kişidir.

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Görevleri

 

Çalıştığı kurumun tanıtıcı raporlarını, haber bültenlerini ve resimli broşürlerini hazırlar, Kurumun çalışmalarının ve etkinlik alanlarının çeşitli basım yayın ve iletişim araçları ile halka tanıtılmasını sağlar, Konferans, seminer, sergi, basın toplantısı, yıldönümü gibi kültürel ve sosyal etkinlikleri düzenler, Yöneticilerin konuşma ve yazışmalarını inceler, Kurumla ilgili izlenimleri takip ederek kurumun daha iyi tanıtılmasını ve saygınlığının artırılmasını sağlayacak çalışmalar yapar.

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler

 

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı olmak isteyenlerin; İnsanlarla iletişim başarılı iletişim kurabilen, araştırma merakı olan, dışa dönük, girişken, dış görünümüne önem veren,hitabeti güçlü kimseler olması gerekir.

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Çalışma Ortamı ve Koşulları

 

Genellikle halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı büro ortamında masa başı çalışır. Bazen de büro dışında konferans, seminer gibi kültürel ve sosyal nitelikteki etkinliklerde görev alabilir. Kişi çalışırken, yöneticilerle, meslektaşlarıyla, kurum elemanlarıyla ve kurumla ilişkisi olan diğer insanlarla iletişim halindedir.

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Eğitiminin Verildiği Üniversiteler

 

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı "İletişim" , "İşletme" ve "İletişim Bilimleri" fakültelerinin "Halkla İlişkiler ve Tanıtım", "Halkla İlişkiler", "Halkla İlişkiler ve Reklamcılık", "Reklamcılık ve Halkla İlişkiler" bölümlerinde verilmektedir;

 

·  Akdeniz Üniversitesi

·  Ankara Üniversitesi

·  Atatürk Üniversitesi

·  Başkent Üniversitesi

·  Cumhuriyet Üniversitesi

·  Ege Üniversitesi

·  Erciyes Üniversitesi

·  Fırat Üniversitesi

·  Gazi Üniversitesi

·  Gümüşhane Üniversitesi

·  Haliç Üniversitesi

·  İnönü Üniversitesi

·  İstanbul Aydın Üniversitesi

·  İstanbul Üniversitesi

·  Kadir Has Üniversitesi

·  Kocaeli Üniversitesi

·  Marmara Üniversitesi

·  Selçuk Üniversitesi

·  Yeditepe Üniversitesi

·Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi

·Girne Amerikan Üniversitesi

· İstanbul Ticaret Üniversitesi

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

 

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı kamu ve özel kurumlarda görev alabilirler. Özellikle özel sektörde hemen hemen tüm büyük şirketlerin halkla ilişkiler birimi bulunur. Kendisini iyi yetiştirmiş ve en az bir yabancı dili iyi derecede bilen bir "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" geniş iş olanaklarına sahiptir.

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Eğitimi Sonrası

 

Kamu kurumlarında çalışanlar ücretlerini yasalarla belirlenen kurallara göre, özel sektörde çalışanlar ise işverenlerle aralarında yaptıkları anlaşmaya göre alırlar. Kendi işyerini açanlar ise sunduğu hizmetin kalitesine ve yapılan işin miktarına göre değişen oranlarda kazanç elde ederler.

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mesleğinde İlerleme

 

Çalıştığı kurumlarda daha yüksek yetki ve sorumluluk sahibi olabilirler (halkla ilişkiler şefi, halkla ilişkiler müdürü vb.) Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans (mastır) ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, yrd. doçent, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler.

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım