x

Biz Uyuyoruz Peki Ya Beynimiz ?

 

Sağlığımız için uyku kalitesi beslenmemiz kadar önemli. Hayatımızın büyük bir bölümünü uyuyarak geçiriyoruz ve uykunun neden  bizim için önemli olduğu hala bilinmemekte. Uyku esnasında bütün vücudumuz dinlenirken peki beynimiz ne yapıyor ? Bilim adamlarının bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle ;

 

Beynimiz gün içerisinde aldığı bütün bilgileri uykuda işliyor ve bir sonraki gün için davranış kalıplarını oluşturuyor. Araştırmalara göre uykumuzda beynimiz çalışmaya devam ediyor ve ‘karar alma’ mekanizmamızı çalıştırıyor. Aynı zamanda uykumuzda o gün yaşadıklarımız ve hatta diğer çocukluk anılarımıza kadar uzanan eski hatıralarımızla aralarında bir bağ oluşturuluyor. Beyin öğrenme işlevi için de uykuya çok ihtiyaç duyar. Yeni edindiği bilgileri hatırlayabilmek ve pekiştirebilmek için uyku çok önemlidir.Gece yatmadan önce öğrenilen bilgiler sabah kalktığımızda aklımızda olması bu sebeptendir.

 

Ama öğrenciler bir uyarımız var ;

 

Çalışmak için sabahlarsanız, yeni bilgileri öğrenme oranında yüzde 35 civarında gerileme oluyor. Bu durumda yaratıcılığımızı köreltir ve yeni fikirler üretemez hale geliriz. Çünkü beynimiz uyku halinde yeni fikirler üretebilir.

 

Barley Üniversitesi ’nde yapılan araştırmalar gösteriyor ki uyku esnasında beynimiz birden farklı olguyu birbirine bağlayıp yeni fikirler ortaya çıkarabiliyor. Ve aynı zamanda uyku sırasında beynimiz de biraz temizlenmiş oluyor. İleriki yaşlarda sık sık görülen en büyük hastalıklardan Alzeheimer ve Parkinson, uykumuz esnasında beynimizden temizleniyor.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım