x

Bebeğinizle Daha İyi İletişim Kurmanın Yolları

Bebeğimle Nasıl Daha İyi İletişim Kurarım?

 

Bebeklerin belli bir aya kadar dilimizi konuşamadıklarını biliyoruz. Ama bu onlarla iletişim sağlayamayacağımız anlamına gelmiyor, bunu da biliyoruz.

Bir şekilde anneler, babalar, ananeler, babaneler...vs kendilerince bir iletişim yolu kullanıyorlar. Peki bu iletişim yollarınız arasında şarkılar yer alıyor mudur?

Eh tabii ki diyorsunuzdur. Benden çok tecrübeli bir arkadaşım şöyle demişti. “O kadar kitap okudun hamileyken bravo, ama bebeğin o kitapların hiçbirini okumadı.” Önce gülmüş, geçmiştim ama sonra gördüm ki: evet her bebek için ayrı kitap yazılmalı.

 

Bebeğimle daha iyi nasıl iletişim kurarımın yollarını araştırıp okuyordum. Bir yerde, göz temasının önemi yazıyordu, diğerinde uzun cümleler değil, net tekrar eden kelimeleri vurguluyordu. Hatta işaret diliyle harika iletişim kurulduğunu anlatan bir yazı okumuştum. Gerçekten de çok ilginçti.

Her bir aktivite için bir işaret bulmamız gerektiğini ve hep aynı işaretleri kullanmamızı tavsiye ediyordu. Mesela alt değiştirme için ellerinizle hep aynı işareti yaparsanız  bebek bir müddet sonra altının değiştirileceğini anlıyor. Ya da dışarı çıkacağınız zamanlar için ellerinizle yapacağınız  özel bir işaret, bebeğinize bir sonraki adımı anlatmış oluyor.

 

Minik Şarkılar
 

Oysa ben oğlum Can`a özel, daha farklı bir iletişim yolu buldum. Sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çok net: her bebek, her çocuk, her insan farklı o yüzden sizin minik sever mi denemek lazım. Can işaret dilini pek sevmemişti. Ama uydurduğum minik şarkıları çok sevdiğini farkettim.

Ben de işaret dili yerine niye kendi şarkılarımızı oluşturmayalım dedim. Çok eğlenceli ve başarılı oldu. Sizinle birkaç şarkımı paylaşmak istiyorum. Elbette melodilerini paylaşamıyorum buradan, onu da sizin hayal gücünüze bırakıyorumJ

 

Mesela her yemek zamanı geldiğinde “Ham, ham,ham zamanı! Tam, tam, tam zamanı!” diye bir şarkı uydurdum.

Yemeğinin geleceğini anlayıp nasıl heyecanlandığını görmelisiniz. Ellerini, ayaklarını sallamaya başlıyor. Aman sakın yemek hazır olmadan söylemeyin.

Yoksa beklemek istemiyorlar, hemen gelsin istiyorlarJ Her zaman yakın gelecek için kullanmakta fayda var. Ayrıca belli bir zaman sonra “ham,ham” diye şarkıya eşlik etmeye de başladı. Başka bir örnek: kaka yaptığını ve altını değiştirmemiz gerektiğini şu şarkıyla anlatıyorum: “Forse, forse,forse e la mia cacca”. Bu italyanca bir çocuk şarkısından İnternetten bulunabilir yani.

 

Banyo zamanı için ise, “Tom,tom,balak,tombalak...Tom,tom,balak,tombalak...” şeklinde bir şarkı uydurdum. Banyo boyunca da ara, ara söylüyorum. Küvette banyo oyuncaklarıyla oynarken, bir yandan da kafasıyla bana tempo tutması harika! Evin içinde başka bir odaya gideceğim zaman veya başka biryerdeyken beni beklemesi gerektiğini, hemen geleceğimi anlatmak için şöyle bir şarkım var: “Bekle beni Brütüs...Bekle beni,bekle beni Brütüs...”. İlk başlarda şarkıyı duyunca her an ağlayabilir pozisyonda kalıyor ama ağlamayıp bekliyordu. 

 

Sonra iyice alıştı kendini sallayarak beklemeye başladı. Denize gideceğimizi, gireceğimizi anlatmak için ise, “Şap,şap yapacağız, şap,şap. E şapşap,şapşap,şapşap....Şap, şap yapacağız, şapşap...” diye söylüyorum. Buna bayılıyor. Hemen ayaklarıyla şap şap işareti yapıyor. Başka bir şarkım ise, sabırsızlık gösterdiğinde, önce giyinmemiz gerektiğini anlatmak için, “Ne giysem, ne giysem? Ah ne giysem, vah ne giysem?”. Bunun gibi daha bir sürü şarkı uydurdum, melodileriyle beraber.

 

Can şu an 16.ayda, artık birçoğuna bir şekilde, tam olmasa da eşlik etmeye çalışıyor. Eminim ilerleyen zamanda kendi ezberleyip, söyleyebilecek. Dilerseniz bizim şarkılarımızı deneyin. Dilerseniz de kendiniz uydurun. Çok ama çok eğleneceğinize eminim. Sizin ufaklık da Can gibi şarkılara bayılan biriyse nasıl güzel işe yaradığını göreceksiniz. Mucizevi bir şekilde aranızda gizli bir iletişim oluşmuş gibi hissedebilirsiniz

 

Esin Bacacı Taner [Konuk Yazar] Esin Bacacı Taner
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım